Tarte Tatin arba apverstas obuolių pyragas

2017 m. spalio 17 d.

Saldu

Tarte Tatin – dar vienas nuostabus ir be galo be krašto gardus mano obuolinis atradimas šį rudenį.

Tai dar vienas prancūziškas pyragas, kurio kilmė labai įdomi. Seserys Tatin (nuo jų pavardės ir kilo pyrago pavadinimas) kartą ruošdamos obuolių pyragą kiek pridegino obuolius ir bandydamos išgelbėti pyragą, tešlą uždėjo tiesiai ant obuolių, o iškepusios pyragą apvertė ant tešlos. Jų svečiams pyragas taip patiko ir nuo to laiko tapo jų firminiu pyragu 🙂


Šis pyragas, visai kaip ir obuolių Napoleonas, yra tikras obuolinis rojus, tad tiks net labiausiai savo formas prisižiūrintiems valgytojams. Jį sudaro iš esmės 3 sudėtinės dalys – obuoliai, karamelė ir plonas traškantis pyrago padas.

Kad galėčiau receptu pasidalinti ir su jumis, pyrago kepimą teko kartoti, nes ne iš karto pavyko gražiais suformuoti pyrago pagrindo bei sudėlioti obuolių. Betgi visko išmokstama!

Pyragas skanus ir vienas, bet galima patiekti su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle. O geriausia, kad tokį apverstą pyragą galima pagaminti ir su kriaušėmis, slyvomis, persikais, abrikosais ar netgi ananasu!

Taigi raitojamės rankoves ir į virtuvę 😉

Tarte Tatin

24 cm
Įdaras
  • apie 9-10 tvirtesnių obuolių
  • 100 g rudo cukraus
  • 100 g sviesto
  • 1 cinamono lazdelė
  • 1 arb. š. vanilės cukraus
Tešla
  • 250 g miltų
  • 15 g cukraus
  • 1 g druskos
  • 125 g sviesto
  • 1 trynio
  • 60 ml šalto vandens
  1. Pirmiausiai pasiruoškite tešlą. Į dubenį suberkite miltus, cukrų, druską ir sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Viską gerai ištrinkite rankomis.
  2. Įmaišykite kiaušinio trynį ir supilkite vandenį. Užminkykite tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.
  3. Keptuvėje ar kepimo formoje, kurioje kepsite pyragą, ištirpinkite cukrų. Sudėkite vanilės cukrų ir cinamono lazdelę. Kai cukrus išsilydys, sudėkite kubeliais pjaustytą itin šaltą sviestą ir viską gerai išmaišykite.
  4. Obuolius perpjaukite per pusę, išimkite sėklalizdžius, nulupkite ir dar kartą padalinkite pusiau. Turėsite obuolių ketvirčius.
  5. Į formą, kurioje kepsite, supilkite karamelę, sudėliokite obuolius. Apiberkite juos cinamonu.
  6. Iš tešlos iškočiokite 4 cm didesnio skersmens formos skritulį, uždėkite ant obuolių, prispauskite, kraštelius atsargiai sukiškite į formą. Tešloje keletoje vietų pradurkite skylutes peiliu (kad kepant oras galėtų išeiti).
  7. Pašaukite į 190°C laipsnių orkaitę ~ 20 min., kol tešla gražiai paruduos.
  8. Iškepusiam pyragui leiskite šiek tiek atvėsti, tuomet uždenkite padėklu/lėkšte ir atsargiai apverskite (gana staigiu judesiu, bet saugantis, kad nenusidegintumėte karamele).
Skanaus iki mėnulio ir atgal!
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.