Obuolių Napoleonas

2017 m. spalio 7 d.

Saldu

Obuolių pyragus mes visi puikiai žinome ir mėgstame. Juos kepė mūsų močiutės, mamos, kepam ir mes. Tikiu, kad kiekviena (-as) šeimininkė ar šeimininkas turi savo seną gerą receptą. Mano tokiu receptu ilgą laiką buvo Baltosios meilės pyragas. Mmm… vien ko vertas pavadinimas, ar ne?! 🙂 Šiemet nutariau į savo virtuvę įsileisti naujų obuolinių vėjų. Juk kartais norisi pabandyti kažką naujo!

Antra savaitė namo tempiu maišus obuolių ir kepu kepu. Nežinau, kas man nutiko, bet tiesiog neatsivalgau obuolių pyragų. Pagalvosite, baisaus čia daikto – obuolių pyragas ir tiek. Nė velnio, atsakysiu aš jums. Jie toooookie obuoliniai! Tešlos juose nedaug, o skonių-kvapų derinys mmm… nu toks rudeniškai pasakiškas.

Šį kartą dalinuosi, kaip aš pavadinau, obuolių Napoleono receptu. Iš tikrųjų šis pyragas atkeliavo iš Normandijos ir ten vadinamas nematomu obuolių pyragu (pranc. gateau invisible aux pommes). Kodėl toks keistas pavadinimas? Ogi nes tešlos jame beveik nesimato, lieka tik obuoliai. O Napoleonu pavadinti mintis kilo tuomet, vos tik prapjoviau šį pyragą ir pamačiau nuostabiai sugulusius plonyčius obuolių griežinėlius. Nuodėmės valgydami šį pyragą tikrai nejausite, patikėkite manimi 😉

Tiesa, turėsite labai pasistengti pjaustydami obuoliukus, nes juos reikia supjaustyti tikrai labai labai plonais griežinėliais. Aš tai padariau pasitelkusi į pagalbą daržovių skustuką, bet, manau, kad neblogiau gautųsi ir su tarka ar pjaustykle, kuri gražiai pjaustytų obuolius griežinėliais.

Recepte naudojamas kalvadosas (obuolių brendis), kurį galite pakeisti tamsiu romu. Džiaugiuosi, kad namuose turiu someljė, kuris visada pataria, kokį gėrimą pirkti. Juk tikriausiai žinote taisyklę, kad alkoholiniai gėrimai tiek konditerijoje, tiek kulinarijoje naudojami tokios kokybės, kokios norėtumėte juos vartoti ne maiste 😉

Jei norite pyrago plonesnio, kepkite 24 cm kepimo formoje, jei storesnio, rekomenduoju naudoti 20 cm kepimo formą. Ir pyragas skanesnis rytoj, nei šiandien 😉

Obuolių Napoleonas

24 cm
  • 2 kiaušiniai
  • 70 g cukraus
  • 70 g miltų
  • 5 g kepimo miltelių
  • 100 ml pieno
  • 20 g tirpinto sviesto + šiek tiek patepti skardai
  • žiupsnelis druskos
  • 2 valg. š. kalvadoso
  • 1,2 kg obuolių

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C laipsnių.
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki šviesios purios masės.
  3. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius. Į miltus supilkite kiaušinių masę, supilkite tirpintą sviestą ir pieną ir viską išmaišykite.
  4. Įberkite druskos ir supilkite kalvadosą. Viską gerai išmaišykite.
  5. Imkite po vieną obuolį, nulupti, išimkite sėklas ir pjaustykite plonais griežinėliais tiesiai į tešlą. Pasilikite keletą griežinėlių sudėliojimui ant pyrago viršaus.
  6. Išmaišykite, kad visi obuoliai pasidengtų tešla.
  7. Sukrėskite viską į gerai sviestu išteptą skardą (skardos apačią išklokite kepimo popieriumi), išlyginkite paviršių ir sudėliokite likusius obuolių griežinėlius ant viršaus.
  8. Kepkite apie 30 min. Jei kepsite 20 cm skersmens kepimo formoje, kepimo laiką ilginkite bent iki 1 h.
  9. Pyragui leiskite visiškai atvėsti ir tik tuomet traukite iš kepimo formos.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.