Kai už lango lietus nesiliauja kelias dienas kritęs, o vėjas stūgauja it pašėlęs, žinau, laikas į virtuvę. O mano virtuvėje ir toliau karaliauja Prancūzija. Šį kartą kviečiu susipažinti su Gâteau magique – Stebuklingu pyragu. Pavadinimas skambus, ar ne?! 😉
Šio pyrago tekstūra panaši į clafoutis, kurio receptą jau esu publikavusi čia. Jis toks pat švelnus kaip pudingas. Įdomiausia tai, kad iškepęs pyragas gaunasi 3 sluoksnių: apatinis – tankiausias, kietesnis, vidurinis – lengvesnės konsistencijos pudingas, o viršus tarsi lengvas biskvitas. Ragauti pyragą galima, kai jis gerai atšaldytas.
Tai tikrai nėra mums įprastas pyragas, todėl net neabejoju, kad vyresnės kartos žmonės, jį ragaudami, pasakytų “nuuuuu skanu” 🙂 Bet aš esu tos nuomonės, kad skonį, kaip ir visa kita, būtina lavinti!
Gâteau magique
- 500 ml pieno
- 1 vanilės ankštis arba 10 g cukraus su vanile
- 4 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- 125 g sviesto
- 115 g miltų
- žiupsnelis druskos
-
Jei naudosite vanilės ankštį, ją perpjaukite pusiau ir sudėkite sėklytes bei pačią ankštį į pieną, kurį reikia užvirinti, o po to palikti apie 1 val. atvėsti. Prieš naudojant, vanilės ankštį reikia išimti. Jei naudosite cukrų su vanile, pieno kaitinti nereikia.
-
Sviestą ištirpinkite.
-
Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
-
Į trynius suberkite cukrų ir išplakite iki šviesios masės. Supilkite tirpintą sviestą, suberkite miltus ir viską išmaišykite. Supilkite pieną ir dar kartą išmaišyti iki vientisos masės.
-
Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į trynių masę.
-
Viską supilkite į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi ir pašaukite maždaug 50 minučių į 150°C laipsnių orkaitę.
-
Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti ir dar palaikykite bent 1 h šaldytuve.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!