Clafoutis su vyšniomis

2017 m. liepos 24 d.

Pusryčiai Saldu

Tęsiu prancūziškos virtuvės odisėją. Šį kartą – clafoutis su vyšniomis. Kas tas clafoutisClafoutis – Bordo ir Baskų kraštų desertas. Iš esmės tai vaisių – paprastai kaulavaisių – apkepėlė.


Kadangi man patinka kitų kraštų valgius, jų ingredientus vadinti tikraisiais vardais, todėl specialiai nevartosiu pritraukto vertinio (nors iš tikrųjų net nežinau, ką šiuo atveju rekomenduotų mūsų kalbos inspekcija), nes dažnai vertiniai neleidžia suprasti, apie ką kalbama. Tad – nuostabusis clafoutis!

Clafoutis, mano nuomone, puikiai tinka tiek ilgiems savaitgalio pusryčiams, tiek kaip labai vaisiškas desertas po pietų. Nuostabu ir tai, kad jo gaminimas trunka labai trumpai, o vyšnias galima pakeisti pagal sezoną kitais kaulavaisiais – persikais, abrikosais, slyvomis. Aš jau spėjau išbandyti tiek su vyšniomis, tiek su trešnėmis. Tiesa, pietryčių Prancūzijoje kepamas būtent su trešnėmis, nes jų ten gausiai auga. Man labiau patiko su vyšniomis, nes gomurį maloniai kutena vyšnių rūgštelė, bet mano vyrui trūko saldumo, o su trešnėmis abiems buvo per saldu, pačių trešnių skonis tarsi “paskendo” ir nebuvo išraiškus. Matyt, Prancūzijoje auga kita trešnių rūšis, nei pas mus vežamos.

Ir… svarbiausia –  prancūzai kviečia į clafoutis dėti vyšnias su kauliukais, tik vėliau nepamirškite įspėti ragautojų apie tai. Aš norėjau patirti tik malonumą, tad kauliukus iš vyšnių pašalinau.

Clafoutis su vyšniomis

24 cm kepimo forma
  • 500 g vyšnių
  • 40 g sviesto + trupučio formos ištepimui
  • 80 g miltų
  • 70 g cukraus
  • 5 g cukraus su vanile
  • žiupsnelis druskos
  • 4 kiaušiniai
  • 200 ml pieno
  • cukraus pudros pabarstymui

  1. Kepimo formą ištepkite sviestu. Suberkite į ją nuplautas ir nusausintas vyšnias.

  2. Ištirpinkite sviestą.

  3. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, cukrų su vanile ir druską. Po vieną įmaišykite kiaušinius, supilkite pieną ir viską išmaišykite. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės ir viską supilkite ant vyšnių.

  4. Kepkite įkaitintoje iki 200 laipsnių. orkaitėje 10 min, tuomet sumažinkite kaitrą iki 180°C laipsnių apie 30 min., kol clafoutis vos paruduos.

  5. Clafoutis leiskite gerai atvėsti, pabarstykite cukraus pudra. Skanus ir kitą rytą!

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.