Pūkiniai debesėliai

2013 m. birželio 12 d.

Saldu

Ar vaikystėje mėgdavote gulėti kaime pievoje ir žiūrėti į pro šalį plaukiančius debesis? O ar ieškodavote tarp jų, ką nors primenančių, pavyzdžiui, nykštuką, kiškį…

Vaikų vaizduotė neišpasakyta, tad ko tik mes ten neregėdavome. Ir dabar, jei kelionė būna už miesto ir trunka ilgėliau, bei nereikia vairuoti mašinos, mėgstu stebėti nuostabaus grožio debesis. Ir pagaunu save, kad kaip vaikystėje, vis dar ieškau tarp jų panašių į kažką iš šio pasaulio…. Ech, tie balti, lengvi, pūkiniai debesėliai… Visai, kaip tam eilėrašty… 

Kaip puiku, kai vasara ateina,
Pievos nusidažo spalvomis,
Aš nusiperku ledų geltonų
Ir patraukiu basomis. 
Atsisėdu ant pūkinio debesies
Ir skrendu viršum pilies,
Nusileidžiu ant kėdės,
Gal kas nors gi man padės?! 

Apsivilkusi marga suknute
Kaip drugelis plazdenu.
Iš tikrųjų aš maža kregždutė,
Šaunu viršum debesų. 

Ar ragavot balto debesies?
Skonio nepamiršiu ligi pat mirties.
Užsimerkiu ir regiu save
Plaštake skrajojančia nakčia. 

Tai, ar ragavot balto debesies? Aš ragavau!!! Ir skonis jų fantastiškas! Tad kas tie pūkiniai debesėliai?! 

Plikytus pyragaičius (eklerus) dievinu nuo vaikystės. Galėčiau suvalgyti jų kalnus. Nejuokauju. Nebent įdaras koks visai netikęs būtų. Pamenu, su sese kažkokioje sovietmečio laiko enciklopedijoje radome eklerų receptą, bet taip tuomet gerai jo ir neįvaldėme. Tai supratau tik dabar, pradėjusi intensyviau kepti. O šiandien pristatau jų pusbrolius – pūkinukus arba kaip aš vadinu pūkinius debesėlius. Va, o mano sūnus kažkodėl juos labai norėtų vadinti saulėmis be spindulių. Vaikas su fantazija, ar ne 😉 

Kadangi vakar buvo didelis poreikis saldumynams, nusprendėme gaminti pūkinius debesėlius su maskarponės sūrio kremu. Jo receptą rasite prie vanilinių keksiukų su maskarponės sūrio viršūnėlėmis, tik pūkinukams naudokite ne 160 ml grietinėlės, o visus 200 ar net 220 ml. Tiesa, mes maskarponės sūrio kremo pritrūkome, tai likusius debesėlius prikrovėm pasakiško skonio vaniliniu kremu. Be abejo, gamintu namie. Ir pripažinsiu, kad visgi vanilės kremas nugalėjo maskarponės sūrio kremą. Pūkiniai debesėliai su juo tiesiog tirpsta burnoje…. tikri pūkiniai debesėliai… Galite bandyti ir su plakta grietinėle įdaryti. Pojūtis valgant turėtų būti panašus, bet man vakardieną nesinorėjo taip paprastai… 

Pūkiniai debesėliai

Tešla
  • 120 ml vandens
  • 60 g sviesto
  • 65 g miltų
  • ½ a. š. cukraus
  • ¼ a. š. druskos
  • 2 dideli arba 3 maži kiaušiniai
Vanilinis kremas

  1. Pūkiniams debesėliams skirtus kiaušinius įleiskite į nedidelį dubenėlį, šiek tiek paplakite ir palikite laukti savo eilės
  2. Vandenį su smulkiai supjaustytu sviestu kaitinkite iki užvirimo. Svarbu, kad ištirptų sviestas, tačiau nereikia, kad vanduo užvirtų.
  3. Nukelkite puodą ir į karštą vandenį berkite persijotą miltų mišinį (miltai, druska, cukrus). Viską gerai išmaišykite. Tuomet puodą grąžinkite ant kaitlentės ir kaitinkite apie 1 min. ant vidutinės ugnies intensyviai sukdami. Šis procesas svarbus tuo, kad miltai užlikomi ir iš tešlos išgaruoja dalis vandens.
  4. Tuomet nukelkite puodą ir maišydami pravėsinkite tešlą. Kai jis bus tik šilta, pilkite dalį kiaušinių plakinio. Iš karto visko nesupilkite, kad tešla nesigautų per skysta. Ir neišsigąskite, kai įpylus plakinio, tešla lyg pasidalins dalimis. Maišykite, kol jis bus vienalytė. Tešla turi gautis ne skysta, bet ir nelabai tvirta.
  5. Gaminant naudojau 2 didelis kaimiškus kiaušinius, man truputėlis plakinio liko. Jį panaudojau debesėlių aptepimui.
  6. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos konditeriniu švirkštu išspauskite arba šaukštų pagalba sudėliokite nedidelius debesėlius. Kepant jie plėsis, tad palikite tarpus tarp jų. Man skardoje jų tilpo 12 vnt. O iš viso gavosi 19 vnt. Beje, debesėlius formavau valgomųjų šaukštų pagalba. Kitą kartą daryčiau tai su arbatiniais šaukšteliais, nes man labiau patinka mažesnio diametro debesėliai.
  7. Kiškite debesėlius į 195°C orkaitę, po 15 min. kai jie įgaus tvirtas formas, sumažinkite kaitrą iki 180°C ir dar kepkite apie 20-25 min. Kepimo laikas apytikslis, nes po to reikia stebėti kepinukus. Ir neišsigąskite, kai debesėlius ištrauksite. Jie gali pasirodyti tvirtoki, bet, kai valgysite, pajusite visą jų minkštumą ir švelnumą.
  8. Debesėlius įdarykite įdaru pora valandų prieš patiekimą. Jei planuojate juos tiekti kitą dieną, siūlau įdarą krėsti kitą dieną.
  9. Debesėlius perpjaukite pusiau. Į vidų įkrėskite įdaro, uždenkite ir pabarstykite gausiai cukraus pudra.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.