Prieš beveik du dešimtmečius (parašiau ir pagalvojau, kad skamba ohoho kaip seniai!!!) studijuodama Münsteryje niekaip negalėjau suprasti vokiečių pavasarinės smidrų (šparagų) karštinės. Jie juos pirkdavo vos ne kasdien ir nešdavosi glėbiais namo. Darbe visi tik ir kalbėdavo apie smidrus. Spėkite, ar aš tuomet jų ten ragavau??? Taigi… Pralėkė nei daug, nei mažai, ir po gero dešimtmečio smidrai atsirado ir ant mano stalo.
Taigi… smidrai… Jau keletas metų mano pavasaris be smidrų neįsivaizduojamas. Кaip vasara – be saulės! Ir nors dar užaugintų Lietuvoje ar aplinkinėse šalyse nėra, bet parduotuvėse jau galima rasti iš svetur atkeliavusių šių gražuolių. Pamačiau, nesusilaikiau ir nusipirkau. Todėl skelbiu smidrų sezoną atidarytą!
Šį kartą pristatau užkandėlę su silke ir smidrais, kuri gali atstoti ir vakarienę, kai norisi tik šiek tiek pasmaguriauti.
Advento laikotarpiui šis užkandis labai tinkamas, o ir paruošti daug laiko sugaišti nereikės. Paprastai perku žalius smidrus, bet galite gaminti ir baltus. Skirsis tik jų paruošimo būdas – apverdant žalius smidrus į pasūdytą vandenį reikia įmesti citrinos skiltelę, o verdant baltus – citrinos skiltelę ir dar šaukštelį cukraus. Toks triukas apsaugos nuo galimo kartumo. Tiesa, baltų smidrų kotus teks apskusti dukart, nes jie paprastai labiau sumedėję.
Užkandėlei tereikės vos kelių ingredientų. Užkandėlės pagrindui rinkitės savo mėgstamą juodą duoną. Aš visai neseniai atradau gardžią grūdų duoną. Tikslių ingredientų proporcijų šį kartą nebus, nes viskas priklausys nuo to, kiek užkandėlių gaminsite.
Užantyje jau saugau dar vieną receptą su smidrais. Visai netrukus galėsite ateiti į tinklaraštį jo ieškoti 😉
Užkandėlė su silke ir smidrais
- mėgstamos juodos duonos
- silkės
- sviesto
- smidrų (1 smidras 1-2 užkandėlėms)
- griežinėlio citrinos
- druskos
- poros šaukštelių sojų padažo
-
Smidrus nuplaukite ir nuskuskite jų kotus, kietas apačias nulaužkite.
-
Užvirkite puode vandenį, pasūdykite, įmeskite citrinos griežinėlį ir sudėkite smidrus. Virkite apie 3 min., viską supilkite į rėtį ir perliekite šaltu vandeniu, kad smidrai išlaikytų gražią spalvą.
-
Duoną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Tą patį padarykite su silke.
-
Ant duonos užtepkite šiek tiek sviesto, uždėkite kelis gabalėlius silkės, kelis smidro gabalėlius ir viską šiek tiek pašlakstykite sojos padažu.