Nežinau, ar nors vieną lietuvį nustebinsiu šiuo desertu. Tinginys buvo daugelio iš mūsų vaikystės desertu. Ypač tų, kurie augome sovietmečiu. Labai gerai prisimenu ir aš jį, tik nepasakyčiau, kad itin mėgau šį desertą. Esu labiau kremų žmogus. Bet, va, mano sesuo tai jį mėgo (tikiu, mėgsta ir dabar), o paaugusi gamindavo jį, galima sakyti, nuolat. Ir dar paimprovizuotą – su riešutais, su džiovintomis uogomis. Ir kas gali pasakyti, kad jau toks tinginys – ne tinginys!
Šiemet mano vaikų mokykloje, kaip įprasta, buvo tarptautinė šventė, kurios metu pristatomos šalys. Tai yra įprasta praktika tarptautinėse mokyklose. Ilgai galvojome, kuo pavaišinti šios šventės metu. Netikėtai prisiminiau pamirštą tinginį. Tik va – recepto neturėjau. Netgi nė karto gyvenime jo negaminau. Teko prašyti sesers recepto, nes internetiniame pasaulyje surasti receptai man sukėlė didelę abejonę – kodėl šiam gaminiui naudojamas toks milžiniškas kiekis kondensuoto pieno? Ir dar labiau nustebau, kad mano sesers tinginio recepto nėra nė gramo kondensuoto pieno, nors receptu jau geros dvi dešimtys metų.
Labai kviečiu išbandyti šį receptą, tik nepamirškite, kas visiems paprastiems receptams taikoma auksinė taisyklė – ingredientai turi būti aukščiausios kokybės. Šiaip jau ši taisyklė taikoma visiems patiekalams, bet ypatingai tiems, kuriuos sudaro vos keli ingredientai. Ir įtraukite į tinginio gamybą vaikus – jie bus laimingi galėdami pasisukioti virtuvėje.
Tinginio batonėliai
~ 30 vnt.
- 1 kg Gaidelio tipo sausainių
- 400 g sviesto
- 200 ml pieno
- 100 g cukraus
- 4 v. š. kakavos miltelių
- Sausainius sutrupinkite rankomis į didesnį dubenį.
- Sviestą, cukrų ir pieną sudėkite į puodą ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol sviestas ištirps.
- Suberkite kakavą, gerai išmaišykite, užvirkite ir pavirkite keletą minučių.
- Supilkite pieno mišinį ant sausainių, atsargiai, bet gerai išmaišykite taip, kad visi sausainiai pasidengtų skysčiu.
- Gautą masę sukrėskite į maistine plėvele išklotą skardą*, išlyginkite ir viršų uždenkite maistine plėvele.
- Tinginį padėkite šaltai 1-2 h susistovėti (galima ir per naktį).
- Susistovėjusį tinginį išimkite iš formos ir supjaustykite 3×9 dydžio batonėliais (arba tokio dydžio, kokio Jums norisi).
*Tinginį galite formuoti kokioje norite formoje ir pasirinkti jo aukštį. Aš formavau 30×35 skardoje apie 2 cm aukščio.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!