Šokoladinis migdolinis keksas su kriaušėmis ir karamele

2018 m. lapkričio 18 d.

Saldu

Šio recepto atsiradimas mano virtuvėje buvo kiek netikėtas. Kodėl? Ogi todėl, kad nesu šokoladinių kepinių mėgėja, tačiau pamačiusi kekso nuotrauką žurnale su visomis kriaušėmis viduje tiesiog negalėjau atsilaikyti.

Tiesa, minėto žurnalo Lietuvoje nerasite. Minske jis dalijamas vienam prekybos centrų kartą į ketvirtį ir aš visada perverčiu, o jei randu kažką įdomaus, adaptuoju pagal save ir išbandau. Taip nutiko ir su kekso receptu. Šiek tiek pakeičiau sausų produktų sudėtį ir dalį kvietinių miltų pakeičiau migdolų miltais, tad ir jūs drąsiai galite keisti pagal savo poreikius – gaminti su įprastais miltais, vartoti dalimis su riešutų miltais arba naudoti tik riešutų miltus. Tad nors žurnalo ir negausite, bet receptu pasidalinsiu 😉

Keksą kepiau 18x8x7,5 dydžio skardoje. Noriu atkreipti dėmesį, kad rinktumėtės nedideles kriaušes ir sutalpintumėte, kiek įmanoma daugiau. Man pavyko dvi, bet iškepusi supratau, jog būtų buvę idealu (o, manau, ir būtų pavykę) sutalpinti tris kriaušaites, kad kekso kraštai nebūtų tušti.
Keksas gaunasi drėgnas, sodraus skonio, idealiai tinkantis vėjuotą rudens dieną prie puodelio arbatos.

Šokoladinis migdolinis keksas su kriaušėmis ir karamele

Keksui
  • 3 nedidelės kriaušės
  • 100 g miltų
  • 100 g migdolų miltų
  • 30 g kakavos
  • 150 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g nesaldinto jogurto
Karamelei
  • 225 g cukraus
  • 65 g vandens
  • 100 g riebios grietinėlės
  • 70 g sviesto
  • žiupsnelis druskos
Keksas
  1. Kriaušes gerai nuplaukite, išpjaukite apatinę dalį ir apvyniokite folija kotelius.

  2. Kepimo formos apačią išklokite kepimo popieriumi, sieneles patepkite sviestu.

  3. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki putų (apie 5 min.)

  4. Sviestą ištirpinkite.

  5. Sausus produktus persijoti.

  6. Į kiaušinių masę įmaišyti jogurtą, pridedant sausus produktus ir galiausiai įmaišant sviestą.

  7. Kekso tešlą supilti į kepimo formą, įdėti kriaušes ir pašauti į 180°C laipsnių orkaitę 30-40 min.

  8. Iškepusiam keksui leisti atvėsti ir tik tuomet išimti iš formos.

Karamelė
  1. Vandenį su cukrumi supilti į nedidelį puodą ir pastatyti ant vidutinės kaitros. Nemaišant leisti ištirpti cukrui.

  2. Padidinti kaitrą ir laukti, kol masė įgaus gintarinę spalvą (visą tą laiką nemaišyti).

  3. Nuimti puodą nuo ugnies ir atsargiai (!!!) įmaišyti grietinėlę. Po to iš karto sudėti supjaustytą kubeliais sviestą ir įberti druskos. Viską gerai išmaišyti ir leisti atvėsti iki kambario temperatūros, o tuomet aplieti karamele keksą.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.