Šaltibarščiai pagal Neringą

2019 m. balandžio 10 d.

Sriubos

Šaltibarščiai – sriuba lietuvio virtuvėje, be kurios neįsivaizduojamas šiltasis metų sezonas. Ir nors mes savinamės šią sriubą, kaip lietuviškos virtuvės paveldą, turiu drąsiai pasakyti, kad kaimyninėse šalyse ji taip pat gaminama. Jau tikrai jokio baltarusio nenustebinsime ja. Pamenu, kai pirmą kartą atėjusi Minske į vietinės virtuvės restoraną, paprašiau pasiūlyti kažką grynai autentiško ir atsakymas buvo холодник (liet. šaltibarščiai), драники (liet. bulviniai blynai) ir t. t. Šaltibarščius mėgsta visi!

Šaltibarščiai, kaip ir kiti patiekalai, lyg ir suprantami vienodai, bet kiekviena šeimininkė juos gamina savaip ir su savo paslaptimis. Daugelį patiekalų esu nukopijavusi nuo savo mamos. Ji – puiki virėja. Tačiau šaltibarščius visgi gaminu šiek tiek kitaip. Manau, kad taip yra, nes kiekvienas turime savo skonio ypatybes. Man patinka kefyro pagrindu gaminti, su šiokio tokia rūgštele, tiršti šaltibarščiai. Ir nieko šiame recepte stebuklingo nerasite. Tiesiog manau, kad lietuviškame tinklaraštyje šis receptas privalo būti. Ir ne, mes jų nevalgome visą vasarą, bet kai užsimanau šaltibarščių, tuomet žinau, kad pavasaris jau atėjo. Jie lyg pirmieji vieversiai sugrįžę namo 🙂

Šaltibarščiai pagal Neringą

  • 1 l kefyro (rieb. 2,3-2,5 proc.)
  • pusė 500 ml stiklainiuko marinuotų burokėlių
  • 2 trumpavaisiai agurkai
  • svogūnų laiškų
  • saujelė šviežių krapų
  • 2 kiaušiniai
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • virtų bulvių garnyrui

1. Išvirkite kiaušinius ir atvėsinkite.
2. Kefyrą supilkite į puodą.
3. Įberkite pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų ir viską išplakite šluotele.
4. Agurkus, svogūnų laiškus ir krapus nuplaukite. Agurkus supjaustykite nedideliais kubeliais, svogūnų laiškus ir krapus sukapokite. Viską suberkite į kefyrą.
5. Į kefyrą sudėkite ir marinuotus burokėlius.
6. Viską išmaišykite. Jei trūksta rūgštelės, galima įpilti šiek tiek burokėlių marinato.
7. Pastatykite šaltai valandėlei, o per tą laiką garnyrui išvirkite bulvių.
9. Pilkite į dubenėlį šaltibarščių, ant viršaus užberkite pjaustyto kiaušinio, o šalimais ant lėkštelės patiekite dar karštas virtas bulves.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.