Šakšuka pasaulį užkariavo tik 1990-aisiais, nors arabų pasaulyje šis patiekalas žinomas jau daugelį amžių. Į Izraelį šis patiekalas atkeliavo 1950-1960 metais iš Šiaurės Afrikos kartu su žydų imigrantais. Tiesa, pomidorai ir pipirai kaip sudedamosios šakšukos patiekalo dalys priskirtinos jau Naujajam Pasauliui, o tiksli patiekalo kilmė nėra žinoma.
Šakšuka žavi savo spalvomis, kvapais, skoniais, o dėl jo sotumo gali būti tiekiamas tiek pusryčiams, tiek pietums. Reikia pripažinti, kad nors įprastos jo sudedamosios dalys yra česnakai, svogūnai, raudonoji paprika, pomidorai ir kiaušiniai, jam gaminti gali būti naudojamos ir kitokios daržovės, mėsa, sūris. Taip pat varijuoja ir patiekalo aštrumas – nuo ne aštraus iki aštresnio.
Šakšuką galima gaminti tiek ant viryklės, tiek orkaitėje. Aš paprastai gaminu ant viryklės – man taip greičiau ir paprasčiau. Šio patiekalo gamyba užims truputėlį ilgiau nei iškepti kiaušinį, tad, jei darbo dienos rytai būna skubūs, tuomet rekomenduoju išbandyti savaitgalį, kai niekur nereikia skubėti.
Šakšuka
2 porcijos
- 4-5 pomidorai
- 2-3 skiltelės česnako
- 1/2 raudonos paprikos
- chalapos pipiras (nebūtina)
- 4 kiaušiniai
- keletas pievagrybių
- 2-3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 arb. š. maltos raudonosios paprikos
- maltų juodųjų pipirų
- druskos
- šviežių petražolių/ kalendros patiekimui
- Nulupkite ir susmulkinkite česnaką.
- Supjaustykite pomidorus kubeliais, papriką – juostelėmis, chalapos pipirą – griežinėliais ar smulkiau, pievagrybius – ketvirčiais.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus ir suberkite smulkintą česnaką. Jį maišydami pakepinkite iki auksinės spalvos.
- Į keptuvę sudėkite raudoną papriką ir chalapos pipirą, pakepinkite pora minučių ir tuomet sudėkite smulkintus pomidorus. Sumažinkite kaitrą, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir maltos raudonosios paprikos. Sudėkite grybus. Viską išmaišykite, uždenkite dangčiu ir leiskite virsnoti apie 5 min.kaitinami pomidorai virs suminkštės ir kartu su kitomis daržovėmis virs į gardų padažą.
- Nukelkite dangtį ir padaže padarykite 4 duobutes, į kurias įmuškite po kiaušinį. Vėl uždenkite dangčiu ir kepkite tiek, kokio minkštumo kiaušinio norite.
- Ant pagamintos šakšukos užberkite smulkintų petražolių ir/ar kalendros, o šalia patiekite naminės duonos riekę.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!