Pasidalinsiu keletu minčių apie putėsinius tortus, nes žinau, kad tiek “Du Mėnuliai” gerbėjams, tiek galbūt tiems, kurie mėgsta gaminti ar tiesiog smaližiauti, kyla nemažai klausimų dėl tokių tortų. Nepažadu, kad atskleisiu itin daug gamybinių paslapčių, nes per kelerius intensyvius tortų gamybos metus daugelis dalykų man tapo tokiais įprastais ir savaime suprantamais, kad aš apie juos greičiausiai net nesusimąstau. O ir tikslas šio įrašo kiek kitoks – supažindinti jus su putėsinio torto pasauliu 🙂
Kuo putėsinis tortas skiriasi nuo mums įprasto biskvitinio torto?
Putėsinio torto sudėtyje biskvito yra minimaliai, o patį tortą gali sudaryti nuo 1 iki kelių sudėtinių dalių: biskvitas, įvairaus skonio (uogų, vaisių, šokolado) putėsiai, cremeux, traškutis, coulis, karamelizuoti vaisiai, ganašas, želė ir t. t. Tereikia fantazijos, skonių dermės pojūčio ir jūs galite būti menininkais. Aš rimtai!
Putėsinį tortą galima nesunkiai pagaminti be gliuteno, be kiaušinių, be riešutų, tačiau be pieno – užduotis sunkesnė, nes visų putėsių sudėtyje yra grietinėlė. Galbūt ją būtų galima keisti sojų ar kitokia grietinėle, tačiau aš to nesu bandžiusi ir, matyt, nebandysiu, nes, nors man ir patinka laužyti taisykles, manau, kad kai kurių jų reikia laikytis. Jei visgi bandysitе grietinėlę keisti jos augaliniu analogu, turite gerai išmanyti chemines reakcijas, nes vieno ingridiento pakeitimas kitu, kurio sudėtis kitokia, gali sąlygoti visiškai nepageidaujamą rezultatą.Putėsinių tortų gamyba reikalauja kantrybės. Ypač, jei tai nėra tortas iš vienos rūšies putėsių, pvz., uogų, kuriuos pagaminai, supylei į formą ir palaikius keletą valandų šaldytuve galima ragauti. Jei darysite mano jau minėtą entremet tortą, gali prireikti 2 ar netgi 3 dienų.
Kaip putėsinis tortas gali būti puošiamas?
Kaip putėsinis tortas laikomas iki šventės ir patiekiamas ant stalo?

Kodėl putėsinis tortas yra brangesnis už biskvitinį?
Iš esmės atsakymas, manau, slypi jau išdėstytose mintyse. Kadangi putėsinio torto gamyba paprastai užima gan ilgą laiko tarpą, pvz., biskvitinį tortą galima suręsti per 1,5 h nuo biskvito iškepimo iki papuošimo (netikite? :); patikėkite – tai mano rekordas!), jo gamybai dažnai reikia tikslių proporcijų, įvairių technikų ir įrankių, todėl įdėtas darbas turi būti tinkamai įvertintas. Aš suprantu, kad tai galbūt skamba neįtikėtinai, bet mes, tiesiog klientai, dažnai vertiname tik medžiagas, neįvertindami vandens, elektros, įrankių kainos ir… darbo. O juk už smegenų ir rankų veiklą, kaip bebūtų, irgi reikia mokėti, ar ne?! 😉
Bet kokiu atveju, nepriklausomai nuo to, koks tortas – biskvitinis ar putėsinis – nuguls ant Jūsų šventinio saldaus stalo, linkiu, kad kiekvienas jo kąsnelis būtų gardus iki mėnulio ir atgal!