Crème brûlée yra Nr. 1 mano mėgstamiausių desertų sąraše. Šį desertą atradau prieš keletą metų ir, turiu prisipažinti, desertinė meilė jam iki šiol gyvuoja!
Na, o per tuos keletą metų teko ragauti crème brûlée tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Nuo pačių idealiausių variantų iki tokių, kurių pabaigti nesinorėjo. Tik nesuklyskite, tie patys blogiausi variantai buvo ragauti ne Lietuvoje, kita vertus, pačius pačiausius, kol nepradėjau gaminti pati, ragavau irgi ne Lietuvoje.
Šis desertas žavi tuo, kad po traškia karameline plutele slypi švelnus it aksomas kiaušinių ir grietinėlės kremas. Aš tiesiog negaliu neatsispirti šiai viliojančiai pagundai ir visiškai pametu galvą, pamačiusi meniu du stebulingus žodelius crème brûlée!!! Bet būkite tikri, jei jis nebus pasakiškas, toje maitinimo įstaigoje mano kojos daugiau nebus…
Taigi nors crème brûlée gaminu jau keleri metai, niekaip nepavykdavo jo užfiksuoti ir tuo pačiu pasidalinti su jumis, mano tinklaraščio skaitytojai. Na bet, kadangi teko ruošti pistacinio crème brûlée receptą Debesims, tad galiausiai dalinuosi.
Pistacinis crème brûlée
- 3 kiaušinių tryniai
- 2 valg. š. cukraus
- 200 ml riebios grietinėlės
- 1 arb. š. vanilės cukraus
- 30 g maltų pistacijų riešutų
- 4-5 arb. š. cukraus karamelizavimui
- Kiaušinių trynius su cukrumi išplakite iki tirštos šviesiai gelsvos spalvos masės.
- Grietinėlę kartu su vaniliniu cukrumi ir pistacijų riešutais pakaitinkite iki užvirimo. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir perkoškite ją per sietelį.
- Po truputėlį pilkite grietinėlę į tuo pat metu maišomą trynių masę. Gautą vienalytę masę išpilstykite į ramekinus (maždaug 2/3 indelio).
- Ramekinus sustatykite į karščiui atsparų indą, į jį pripilkite karšto vandens tiek, kad jis apsemtų ramekinus iki pusės.
- Kepkite 150°C orkaitėje apie 30-40 min. Atvėsusius indelius palaikykite šaldytuve 2-3 valandas.
- Prieš patiekdami crème brûlée į stalą, pabarstykite kremo paviršių 1 arbatiniu šaukštu cukraus ir apdeginkite specialiu prietaisu arba pasinaudodami orkaitės grilio funkcija.
- Jei vartosite ne tą pačią dieną, karamelizavimą atlikite prieš patiekiant į stalą. Šaldytuve paruoštą crème brûlée galima laikyti iki 3 dienų.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!