Mieliniais kepiniais kvepėjo mano vaikystė, gal todėl man itin patinka gaminti mielinės tešlos kepinius. Tas mielinės tešlos stebuklas, kai ji pasipokšėdama lipa iš dubens, labai džiugina akį ir širdį. Bent jau man!
Paprastai mielinę tešlą minkau su presuotomis mielėmis (bent jau kai esu Lietuvoje), tačiau svetur jų ne visada pavyksta gauti, tad tenka prisitaikyti ir gaminti su sausomis. Tad ir recepte surašau tiek presuotų mielių, tiek sausų mielių kiekius. Gaminkite su tomis, su kuriomis esate labiau įpratęs (-usi). O ir įdaras gali būti toks, kokio širdis geidžia. Pateikiu su pistacijomis, bet galite keisti bet kuriais kitais riešutais, šokoladu, uogų ar vaisių įdaru ir šis gaminys kiekvieną kartą suskambės vis kitaip.
Tešlą galima minkyti tiek virtuviniu kombainu (jis pagreitins eigą), tiek rankomis. Formuoti taip pat galima tiek vieną didelį cinnabon, tiek nedideles bandeles. Svarbiausia nepamiršti tešlą pakildinti du kartus – pirmą po užmaišymo, kitą – įdarius ir suformavus. Abu kartu po valandą.
Šis kepinys puikiai tiks tiek šventiniam stalui, kaip antai Velykų, tiek paskaninti kasdienybę.
—
EN
My mom baked a lot from yeast dough in my childhood. Maybe that’s why I love to bake from yeast dough too. This little yeast dough miracle, when the dough starts to climb from the bowl, isn’t it amazing? I love this moment and the feeling of smooth, fluffy dough in my hands makes me happy.
Usually I work with fresh yeast (at least when I am in Lithuania), however I am not very successful to find fresh yeast abroad, so I used to use instant yeast too. You will find both in recipe and use to your choice. Also you can change the filling, however I am in love with pistachio one. But to tell truth it is gorgeous with the hazelnut praline filling or cherries filling too. Just play in the kitchen and you’ll discover your taste!
The dough can be mixed by kitchen mixer or by hand. Also you can make several small buns or one big. It depends on your mood and choice. The most important thing is not to forget to double raise the dough: first raise is after mixing, as the second follows straight after formation. Each raise takes 1 hour.
This pastry is perfect as Easter baking, however it can brighten your daily life too.
Pistacinis cinnabon / Pistachio Cinnabon
Tešla/ Dough
- 245 g miltų / wheat flour
- 7 g sausų arba 18 g šviežių mielių / 7 g instant yeast or 18 g pressed yeast
- 30 g cukraus / sugar
- 85 g sviesto / butter
- 100 g pieno / milk
- 1 kiaušinio / egg
- 3 g druskos/ salt
- 1 trynio + 1 v. š. pieno aptepimui / 1 egg yolk +1 tbp of milk for brush
Įdaras / Filling
- 50 g pistacijų pastos / pistachio paste
- 50 g pistacijų / pistachios
Glazūra / Glaze
- 15 g minkšto sviesto / soft buttere
- 30 g cukraus pudros / sugar powdere
- 35 g Philadelphia sūrio / cream cheesee
- 25 g pistacijų pastos / pistachio paste
- Supilkite pieną į prikaistuvį, ten pat sudėkite sviestą ir pašildykite ant lėtos ugnies iki, kol sviestas ištirps. Neužvirkite!
- Išsukite mieles su cukrumi. Įpilkite šiek tiek šilto! pieno mišinio.
- Likusiame šiltame piene išmaišykite kiaušinį.
- Į kombaino dubenį suberkite miltus. Ant jų supilkite pieno mišinį, mielių mišinį ir minkykite kabliu ~12 min lėta eiga. Tešlą galite užminkyti ir rankomis, tik gali reikėti ilgiau padirbėti minkant.
- Suberkite druską ir dar minkykite ~2 min.
- Suformuokite rutulį ir galite palikti kildintis šiltai tame pačiame inde 1h. Dubenį uždenkite švariu rankšluostuku. Tešla turi pakilti 2-3 kartus.
- Iškočiokite tešlą plonai ant šiek tiek miltais pabarstyto stalo. Ištepkite tešlą pistacijų pasta, pabarstykite smulkintomis pistacijomis, susukite į ritinį. Pjaukite ritinį per pusę išilgai ar į 3 dalis ir supinkite kasą. Formuokite ratu arba tiesiog pynute.
- Dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, pridenkite ir kildinkite II kartą ~1 h.
- Prieš kepimą patepkite cinnabon’a trynio ir pieno mišiniu.
- Kepkite 180° įkaitintoje orkaitėje ~20-25 min.
Glazūrai visus ingredientus sumaišome ir ja aptepame iš orkaitės ištrauktą dar karštą kepinį.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!
—
- Pour milk into the saucepan, add the butter and heat on low heat until butter melts. Don’t boil the mixture!
- Mix yeast and sugar. Pour some of warm! milk mixture to the yeast and mix.
- Add egg to the remaining milk and whisk a bit.
- Pour flour into the mixing bowl, add milk mixture, yeast mixture and mix with S hook about 12 minutes on low speed.
- Add salt and mix for 2 minutes more.
- Form a ball and leave in the same bowl for rising. Cover the bowl with clean kitchen towel and let it rise for 1 hour. You can mix the dough by hand too, it might take a bit longer than with mixer help.
- Roll the dough on the lightly floured surface, spread the pistachio paste on top and sprinkle with grounded pistachios.
- Roll up the dough, cut into 2 or 3 pieces and braid it. Then roll into the circle or leave as braided.
- Put on the baking paper and let rise for the second time about 1 hour.
- Combine egg yolk and milk and brush the dough.
- Preheat oven to 180°. Bake cinnabon for 20-25 minutes until golden brown.
- Meanwhile combine all ingredients for glaze. Brush it on the cinnabon straight after you take from the oven and then let it cool.
Enjoy to the moon and back!