Mėlynių odisėja tęsiasi… Vakar atšventėm Sofijos Marijos pusmetį su Pavlovos pyragaičiais, be abejo, puoštais mėlynėmis. O šiandien, šiandien eilė atėjo mėlynių keksiukams.
Mėlynių keksiukus svetainėje Joy of Baking radau dar žiemą ir jie įsirėžė atmintin ne todėl, kad su mėlynėmis, bet dėl savo ypatingų viršūnėlių. Ilgai svajojau apie namie keptus keksiukus su traškančia saldžia plutele.
Taigi juos prisiminiau vakar, kai vėl namo pargabenau mėlynių. Dalis buvo panaudota vaisinei tyrelei Sofijai, o dalis liko. Tad keksiukai pasirodė ideali išeitis. Ir nors jie pagal anglišką pavadinimą Blueberry muffins ir vadinami mėlynių keksiukais, man visgi norėtųsi, kad jie būtų keksiukais su mėlynėmis, t. y. kitą kartą dėčiau per pusę mažiau uogų.
O va viršus gavosi idealus – traškantis, saldus, bet ne per daug, na toks, apie kokį ir svajojau!!! Kaip visada, receptas neapsėjo be mažų pataisų. Matyt, toks jau mano būdas: nuskanuoti, perkratyti, dar kartą pakartoti mintyse ir viską sudėlioti, kaip atrodo tinkama.
Tiesa, keksiukų gaunasi daugiau nei 12 vnt., o įprastoje keksiukų formoje būtent tiek ir telpa. Man gavosi 16 vnt.
Patarimai
- Nepermaišykite tešlos – keksiukai gausis sausi.
- Įbėrę uogas į miltų mišinį, maišykite viską iš apačios į viršų, kad nesusitraiškytų uogos.
Mėlynių keksiukai
12-16 vnt.
- 390 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 160 g cukraus
- 1/2 a. š. druskos
- 115 g sviesto
- 2 kiaušiniai
- 240 ml pieno
- 1 a. š. vanilės cukraus
- 25 g ištirpinto sviesto
- 260 g mėlynių
- Sviestą supjaustykite gabaliukais ir dėkite į šaldytuvą. Naudosime šaltą.
- Kiaušinius, pieną ir vanilės cukrų išplakite.
- Pagrindiniame dubenyje sumaišykite sijotus miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius.
- Į miltų mišinį dėkite atšaldytą kubeliais supjaustytą sviestą ir rankomis ištrinkite, kad gautųsi biri masę. Tikslas nėra gauti vientisą masę, tiesiog sviestas turi įsikomponuoti į miltų mišinį. Tuomet atidėkite vieną stiklinę šio mišinio į šalį – bus reikalinga dabinant keksiukų viršų.
- Į likusią miltų mišinio dalį suberkite sausas uogas ir maišydami iš apačios į viršų įmaišykite uogas.
- Tuomet supilkite kiaušinių-pieno plakinį ir maišykite tuo pačiu apačios-viršaus metodu, kol abi masės susijungs. Svarbu, nepermaišyti!!!
- Tešlą krėskite į keksiukų formą, išklotą popierinėmis keksiukų formelėmis.
- Iš atidėtos miltų mišinio masės ir ištirpinto sviesto pagaminkite keksiukų viršūnėlės: abi mases sujunkite šakutės pagalba. Turėtų gautis trupinėlių masė ir tuomet po gerą arbatinį šaukštelį ar net daugiau pabarstykite ant kiekvieno keksiuko.
- Keksiukų formą kiškite į 180°C orkaitę maždaug 20-25 min. Į pabaigą reikėtų stebėti, mat keksiukai neturėtų smarkiai paruduoti, o tik vos vos. Ar iškepę, galite patikrinti mediniu pagaliuku.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!