Macarons arba prancūziški migdoliniai pyragaičiai

2013 m. birželio 12 d.

Saldu

Macarons‘ai buvo tikras atradimas mano virtuvėje. Ir nors pirmas susitikimas su jais įvyko prieš metus viename gražiausių Prancūzijos miestų Bordo (Bordeaux regionas garsėja taip pat puikiausiais ir bene brangiausiais pasaulio vynais), tuomet jie man didelio įspūdžio nepaliko.

Tačiau matant, kaip kitos namų kepyklėlės yra įvaldžiusios šių nuostabių burnoje tirpstančių su sijonėlių gardėsių gamybą, vieną dieną susikaupiau tam ir aš. Ir nustebau – nebuvo taip sudėtinga, kaip kartais sakoma!

Keletas patarimų
  1. Būtinai turite „pasendinti“ kiaušinio baltymus, bent jau parą iki gaminimo, o dar geriau 3-5 ar net 7 dienas.
  2. Būtina gerai išplakti baltymus.
  3. Migdolų miltai turi būti kiek įmanoma smulkiau sumalti ir, be abejo, persijoti, kaip ir cukraus pudra. Stambesnius gabalėlius, kurie nesusisijos, neišmeskite, susiberkite į sandarią dėžutę – galėsite panaudoti kitiems kepiniams.
  4. Negalima pyragėlių tešlos permaišyti ir pyragėlių perkepti.

Macarons‘ai, arba kaip mano vyresnėlis sūnus sako “prancūziški makaronai” :), tapo neatskiriama mūsų šeimos desertų dalimi, kuria dalinuosi ir su Jumis.

Macarons

  • 100 g migdolų miltų
  • 100 g baltymų
  • 180 g cukraus pudros
  • 35 g cukraus
  • maistinių dažų, kakavos, jei pageidaujate spalvotų pyragėlių  

Baltojo šokolado ganašas

  • 100 ml riebios grietinėlės
  • 200 g balto šokolado
  • 20 g sviesto

  1. Baltymus plakite iki susidarys putos, tačiau ne iki standumo. Tuomet dalimis berkite cukrų ir plakite, kol baltymai bus išplakti taip, kad iš jų būtų galima statyti bokštus.
  2. Migdolus ar skaldytus migdolus sumalkite kombainu kiek įmanoma smulkiau, jei nepavyko įsigyti migdolų miltų.
  3. Migdolų miltus ir cukraus pudrą kartu persijokite į didelį dubenį. Likusius didesnius gabalėlius riešutų likučių susiberkite į indelį, bus pagardas ledams, blynams ir pan.
  4. Maistinius dažus, nesvarbu, ar jie miltelių ar skysčio pavidalo, aš visuomet dedu/pilu jau maišant baltymus su miltais, nors yra nuomonė, kad miltelius reikėtų sumaišyti su miltais, o skysto pavidalo dažus išplakti su baltymais.
  5. Į miltus dalimis krėskite išplaktų baltymų masę ir maišykite iš apačios į viršų vis įdedant baltymų. Čia labai svarbu nepermaišyti masės, kita vertus svarbu ir tinkamai išmaišyti. Tinkamai paruošta tešla turėtų kristi stambiomis juostomis nuo šaukšto ar lopetėlės. Beje, rekomenduočiau naudoti silikoninę lopetėlę. Ji man buvo tikras atradimas, gaminant macarons‘us, ir dabar tarnauja ir kitiems kepiniams.
  6. Kad macarons‘ai išeitų panašaus dydžio, rekomenduoju ant kepimo popieriais išsipiešti apie 3 cm skersmens skrituliukus. Piešdami skrituliukus, palikite vietos jiems plėstis.
  7. Paruoštą masę sukrėskite dalimis į konditerinį maišelį ar švirkštą su apvaliu antgaliu ir išspauskite ant kepimo popieriaus.
  8. Palikite tešlą pailsėti apie 30-60 min., kad macarons‘ų viršūnėlės kiek apdžiūtų.
  9. Tuomet kiškite į 150°C orkaitę 14-16 min. Svarbu, neperkepti, t. y. kad macarons‘ai nepradėtų ruduoti. Iškeptus macarons‘us palikite atvėsti ir tik tuomet nuimkite nuo kepimo popieriaus.
  10. Sutepkite poromis, pertepdami šokaladiniu kremu (nuotraukoje pateikiami su baltojo šokolado ganache’u), uogiene.
  11. Baltojo šokolado ganašą pagaminsite nesunkiai: pakaitinkite grietinėlę su sviestu, kad sviestas ištirptų. Grietinėlė kaitinama iki užvirimo!!! Tuomet nukelkite nuo ugnies, sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir leiskite jam ištirpti. Tuomet gerai viską išmaišykite ir palikite atvėsti. Jei ganašas bus skystokas, įdėkite į šaldytuvą kuriam laikui.
  12. Palaikykite macarons‘us šaldytuve parą ar net dvi, kad susistovėtų. Bent man jie skanesni kitą dieną.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.