Ne kartą esu dejavusi, kad įtikti šeimai taip, kad patiekalą valgytų visi iki vieno be nosių suraukimo, kartais misija neįmanoma. Lazanija – mano toks patiekalas, kai minčių ką pagaminti nelabai yra, o šeimą pavalgydinti reikia. Ir nors lazanijos gamybai reikia šiek tiek daugiau laiko, prie puodų stovėti ilgai neteks. Turbūt pagalvojote, kad parašiau ir pati nesupratau ką 🙂 Aš tikrai turėjau omeny tai, ką parašiau. Ilgiausiai užtrunka pagaminti mėsos ragu, bet, kai viskas jau bus keptuvėje ir lėtai troškinsis, bus pora laisvų valandų.
Šiuo receptu pasidalinti norėjau jau senokai, bet, arba lazaniją gaminu vakarienei ir už lango žiema, t. y. tamsa, tad natūralios šviesos fotografijos darymui nėra, arba nuotraukos gaunasi nei šiokios, nei tokios. Šį kartą jos pavyko pusėtinai, tad traukiu į šviesą tikrai gardžios lazanijos receptą.
Lazanija
Mėsos ragu
- 700 g jautienos
- 900 g pomidorų
- 1 raudonoji paprika
- 3 skiltelės česnako
- 2 a. š. džiovinto baziliko
- 1 a. š. maltos raudonosios paprikos
- druskos (pagal skonį)
- maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
- 2-3 v .š. aliejaus kepimui
Bešamelio padažas
- 500 ml pieno
- 20 g sviesto
- 2 v. š. miltų
- 50 g tarkuoto kietojo sūrio
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
- muskato riešuto
- 15 vnt. lazanijai skirtų makaronų lakštų
- 250g tarkuoto pusiau kieto sūrio
Mėsos ragu
1. Mėsą sumalti.
2. Pomidorus užpilti verdančiu vandeniu, palikti 1 min., tuomet nupilti vandenį ir nulupti odeles. Išimti sėklalizdžius ir supjaustyti kubeliais (labai smulkiai nereikia).
3. Papriką supjaustyti juostelėmis.
4. Į įkaitintą keptuvę įpilti aliejaus ir sudėti mėsą. Gerai apkepti vis mentele pasmulkinant, kad nebūtų sukibusi į didelius gabalus. Kuo smulkiau gausis pakepinti faršą, tuo maloniau bus valgyti lazaniją.
5. Į bekepančią mėsą išspausti česnaką.
6. Kai mėsa apkeps, sudėti paruoštus pomidorus, supjaustytas paprikas, suberti prieskonius ir sumažinus kaitrą, uždengti dangčiu ir leisti lėtai troškintis. Mėsa turėtų troškintis apie 2-3 h. Karts nuo karto mėsos ragu reikėtų pamaišyti.
Bešamelio padažas
1. Į puodą įdėti sviestą ir ant vidutinės ugnies leisti jam ištirpti.
2. Tuomet suberti miltus ir maišant pakepinti (apie pora minučių).
3. Supilti pieną ir viską gerai išmaišyti. Kaitinti nuolat maišant, iki padažas ims tirštėti.
4. Suberti sūrį, padažą paskaninti prieskoniais. Muskato riešuto siūlau tarkuoti tiek, kiek jums norisi. Aš daugiau 1/3 nenaudoju.
5. Paruoštą padažą nukelti nuo ugnies.
Lazanijos surinkimas
1. Į kepimo indą krėskite pora gerų šaukštų ragu (nereikia, kad pasidengtų visa apačia), ant jo klokite makaronų lakštus (mano kepimo inde vienam sluoksniui reikia 3 vnt.). Tuomet ant lakštų vėl dedate mėsos ragu ir ant jo pašlakstote Bešamelio padažo. Viską užklojate makaronų lakštais ir toliau tęsiate sluoksniavimą.
2. Paskutinis sluoksnis turi būti mėsos ragu-Bešamelio padažo.
3. Taip susluoksniuotą lazaniją uždenkite folija ir pašaukite į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę maždaug 30 min. Tuomet ištraukite iš orkaitės, nuimkite foliją, užberkite ant viršaus sūrio ir kiškite atgal į orkaitę, įjungus grilio režimą (230 laipsnių), 5 minutėms.
4. Iškepusią lazaniją ištraukite iš orkaitės ir leiskite prieš skanaujant kiek pailsėti.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!