Lazanija

2018 m. birželio 6 d.

Rimti patiekalai

Ne kartą esu dejavusi, kad įtikti šeimai taip, kad patiekalą valgytų visi iki vieno be nosių suraukimo, kartais misija neįmanoma. Lazanija – mano toks patiekalas, kai minčių ką pagaminti nelabai yra, o šeimą pavalgydinti reikia. Ir nors lazanijos gamybai reikia šiek tiek daugiau laiko, prie puodų stovėti ilgai neteks. Turbūt pagalvojote, kad parašiau ir pati nesupratau ką 🙂 Aš tikrai turėjau omeny tai, ką parašiau. Ilgiausiai užtrunka pagaminti mėsos ragu, bet, kai viskas jau bus keptuvėje ir lėtai troškinsis, bus pora laisvų valandų.

Šiuo receptu pasidalinti norėjau jau senokai, bet, arba lazaniją gaminu vakarienei ir už lango žiema, t. y. tamsa, tad natūralios šviesos fotografijos darymui nėra, arba nuotraukos gaunasi nei šiokios, nei tokios. Šį kartą jos pavyko pusėtinai, tad traukiu į šviesą tikrai gardžios lazanijos receptą.

Lazanijai iš esmės reikia mėsos ragu, bešamelio padažo ir lazanijai skirtų makaronų lakštų. Siūlau pirmiausiai pasigaminti ragu, nes mėsai pasitroškinti reikia mažiausiai pora valandų. Bešamelio padažą galima gaminti prieš pat lazanijos surinkimą, o kepti kad ir po kelių valandų. Kai pas mus būna lazanijos diena, kol visi darbuose susiruošiu reikiamas sudėtines dalis, surenku į kepimo indą, uždengiu folija ir padedu į šaldytuvą. Po to belieka tik pašauti į orkaitę, o kepa ji neilgai apie 30 min. + 5 min. sūriui apskrusti.
Lazaniją gaminu gana nedidelėje skardelėje 18×24, gaunasi apie 6 porcijos. Paprastai ragu gamybai naudoju pomidorus, nebent koks extra atvejis, tuomet pagelbėja konservuoti be odelių. Mėsą perku ne maltą, bet galite naudoti ir faršą. Man patikimiau pirkti gabalą mėsos ir pačiai susimalti, nes tuomet žinau, iš ko ta sumalta mėsa. Dėl savęs į mėsos ragu dėčiau svogūno, bet kadangi mano pusė šeimos jo bijo labiau nei velnio, tenka šios pagundos atsisakyti. Ir šiaip į mėsos ragu galite dėti ir kitų daržovių, pvz., cukinijų, morkų, baklažanų, jei tik mėgstate.

Lazanija

6 porcijos
Mėsos ragu
  • 700 g jautienos
  • 900 g pomidorų
  • 1 raudonoji paprika
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 a. š. džiovinto baziliko
  • 1 a. š. maltos raudonosios paprikos
  • druskos (pagal skonį)
  • maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • 2-3 v .š. aliejaus kepimui
Bešamelio padažas
  • 500 ml pieno
  • 20 g sviesto
  • 2 v. š. miltų
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • muskato riešuto

 

  • 15 vnt. lazanijai skirtų makaronų lakštų
  • 250g tarkuoto pusiau kieto sūrio

Mėsos ragu

1. Mėsą sumalti.
2. Pomidorus užpilti verdančiu vandeniu, palikti 1 min., tuomet nupilti vandenį ir nulupti odeles. Išimti sėklalizdžius ir supjaustyti kubeliais (labai smulkiai nereikia).
3. Papriką supjaustyti juostelėmis.
4. Į įkaitintą keptuvę įpilti aliejaus ir sudėti mėsą. Gerai apkepti vis mentele pasmulkinant, kad nebūtų sukibusi į didelius gabalus. Kuo smulkiau gausis pakepinti faršą, tuo maloniau bus valgyti lazaniją.
5. Į bekepančią mėsą išspausti česnaką.
6. Kai mėsa apkeps, sudėti paruoštus pomidorus, supjaustytas paprikas, suberti prieskonius ir sumažinus kaitrą, uždengti dangčiu ir leisti lėtai troškintis. Mėsa turėtų troškintis apie 2-3 h. Karts nuo karto mėsos ragu reikėtų pamaišyti.

Bešamelio padažas

1. Į puodą įdėti sviestą ir ant vidutinės ugnies leisti jam ištirpti.
2. Tuomet suberti miltus ir maišant pakepinti (apie pora minučių).
3. Supilti pieną ir viską gerai išmaišyti. Kaitinti nuolat maišant, iki padažas ims tirštėti.
4. Suberti sūrį, padažą paskaninti prieskoniais. Muskato riešuto siūlau tarkuoti tiek, kiek jums norisi. Aš daugiau 1/3 nenaudoju.
5. Paruoštą padažą nukelti nuo ugnies.

Lazanijos surinkimas

1. Į kepimo indą krėskite pora gerų šaukštų ragu (nereikia, kad pasidengtų visa apačia), ant jo klokite makaronų lakštus (mano kepimo inde vienam sluoksniui reikia 3 vnt.). Tuomet ant lakštų vėl dedate mėsos ragu ir ant jo pašlakstote Bešamelio padažo. Viską užklojate makaronų lakštais ir toliau tęsiate sluoksniavimą.
2. Paskutinis sluoksnis turi būti mėsos ragu-Bešamelio padažo.
3. Taip susluoksniuotą lazaniją uždenkite folija ir pašaukite į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę maždaug 30 min. Tuomet ištraukite iš orkaitės, nuimkite foliją, užberkite ant viršaus sūrio ir kiškite atgal į orkaitę, įjungus grilio režimą (230 laipsnių), 5 minutėms.
4. Iškepusią lazaniją ištraukite iš orkaitės ir leiskite prieš skanaujant kiek pailsėti.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.