Su naujaisiais 2015-aisiais metais!
Linkiu, kad medinė žalioji ožkytė nebūtų per daug užsispyrusi, nepagailėtų švelnumo ir atkaklumo siekiant naujų tikslų ir pildant svajones! Sau leisiu palinkėti nesustoti pusiaukelėje ir judėti pirmyn, nes svajonės kartais pildosi…
Kadangi Kalėdoms šeimos nepalepinau, tad tvirtai užsibrėžiau Naujųjų metų sutiktuvėms tortuką ant stalo padėti. Na, ir šį kartą jis kitoks, nei mes esame įpratę valgyti. Dar praėjusį rudenį buvau kursuose, kur visi tortai buvo gaminami prancūzišku stiliumi, o kadangi stalčiuje gulėjo ir naujos tortų formos, kurių išbandymui vis nebuvo laiko ir sąlygų, gruodžio paskutinės dienos pasitaikė palankios išbandyti kažką naujo 🙂
Taigi senus palydėjau, o naujus sutikau su nauju eksperimentu, kuris man visai patiko. Pristatau jums aviečių putėsių su šokolado želė ir lazdyno riešutų traškučiu bei lazdyno riešutų biskvitu tortą, dengtą veidrodine baltojo šokolado glazūra ir puoštą balto šokolado snaigėmis. Pavadinimo jam dar nesugalvojau…
Tortas yra gamintas specialioje plastikinėje 19 cm skersmens formoje, kurios, deja, parduotuvėje nenusipirksite.
Jo svoris nedidelis, apie 1 kg, bet drąsiai užtektų kokiai 10 asmenų, o torto gamyba užims nemažai laiko, tad, sakyčiau, skirtas kantriesiems 🙂 Be to, turite turėti nemažą šaldymo kamerą arba, kad už lango spaustų šaltukas, mat tortą reikia užšaldyti. Kad per daug neišgąsdinčiau gamybinėmis detalėmis, rodau pjūvį, kuris, tikiuosi, suvilios jus žygiams virtuvėje 😉
Tortas “Lazdyno riešutai, avietės ir šokoladas”
Biskvitas
- 25 g kambario temperatūros sviesto
- 18 g cukraus pudros
- 25 g trynių
- 10 g miltų
- 42 g smulkintų lazdyno riešutų
- 37 g baltymų
- 15 g cukraus
Lazdyno riešutų traškutis
- 37 g sviesto
- 37 g rudojo cukraus
- 37 g migdolų miltų
- 65 g balto šokolado
- 35 g smulkintų lazdyno riešutų
Šokolado želė
- 5 g želatinos
- 100 g vandens
- 30 g cukraus
- 25 g kakavos miltelių
- 43 g juodo šokolado
Aviečių putėsiai
- 45 g grietinėlės
- 45 g pieno
- 65 g trynių
- 60 g cukraus
- 5 g želatinos
- 60 g aviečių tyrės
- 300 g plaktos grietinėlės
Šokolado želė
-
Želatiną išbrinkinkite vandenyje.
-
Cukrų, kakavos miltelius, 40 g vandens ir šokoladą kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Po to masę užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.
-
Įmaišykite išbrinkusią želatiną.
-
Supilkite likusį vandenį ir gerai išmaišykite.
-
18 cm skersmens formą išklokite maistine plėvele ir supilkite želė.Užšaldykite.
Lazdyno riešutų traškutis
-
Sviestą, cukrų, migdolų ir kvietinius miltus ištrinkite.
-
Paskirstykite ant skardos ir kepkite 160°C laipsnių orkaitėje apie 20 min.
-
Dar karštą kepinį suberkite ant baltojo šokolado ir lazdyno riešutų, gerai išmaišykite. Palikite iki surinkimo.
Lazdyno riešutų biskvitas
-
Sviestą išplakite su cukraus pudra. Palaipsniui supilkite trynius, suberkite persijotus miltus ir kapotus riešutus.
-
Baltymus išplakite su cukrumi ir sudėkite į tešlą. Gerai išmaišykite.
-
Supilkite tešlą ant skardos plonu sluoksniu.
-
Kepkite 180°C laipsnių orkaitėje apie 12 min.
-
Biskvitui atvėsus, išpjaukite 18 cm skersmens pagrindą (pagrindas turi būti mažesnis, nei formos skersmuo). Biskvitą dėkite į 18 cm skersmens žiedą ar maistine plėvelė išklotą formą, ant jo išklokite 100 g lazdyno riešutų traškučio ir gerai supresuokite.
-
Padėkite šaltai.
Aviečių putėsiai
-
Želatiną išbrinkinkite vandenyje.
-
45 g grietinėlės su pienu užvirkite.
-
Trynius išsukite su cukrumi ir į juos supilkite pakaitintą pieną su grietinėle. Masę įkaitinkite iki 83°C. Sudėkite išbrinkintą želatiną, gerai išsukite ir atvėsinkite iki 30 laipsnių.
-
Sudėkite aviečių tyrę ir išmaišykite.
-
Įmaišykite plaktą grietinėlę.
Surinkimas
- Į formą pilkite dalį aviečių putėsių, dėkite šokolado želė, supilkite likusius putėsius ir ant viršaus uždėkite biskvitą su traškučiu. Biskvitą kiek spustelėkite, kad putėsių kraštas gražiai apsuptų biskvito kraštą. Formą statykite į šaldiklį bent 6 h ar per naktį.
- Sušalusį tortą išimkite iš formos ir puoškite. Iki ragavimo laikykite šaldytuve.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!