Pavasaris ir vasara idealus laikas įvairioms salotoms. Mes dažnai susimeistraujame vienokių ar kitokių. Pastaruoju metu ypač pamėgau įvairias sėklas salotose. Pasibarstai moliūgų ar saulėgražų ir salotos jau kitokios.
Paskutinį kartą viešėdama pas mamą, buvau paprašyta pasidalinti perpus paskutinius pernykščius burokėlius. Netrukus bus šviežių, bet pernykščiai gerai išsilaikę, tad reikėjo sugalvoti kažką įdomaus. Deja, šaltibarščių valgyti dar nedrįstu – bijau, kad mažosios Sofijos pilveliui tai gali nepatikti. Tad mintyse sukosi salotos, salotos, salotos… Tik kokios?!
Kepti burokėliai? Ar žinojote, kad burokėlius galima kepti? Hmmm… Pirmą kartą apie tokius išgirdau visiškai neseniai. Tiksliai nebepamenu, bet, berods, perskaičiau Gurmano gide. Ir pamenu, tada pagalvojau, kam kepti, jei galima išvirti. Kiek pamenu, nei mano šeimoje, nei giminėje niekas burokėlių nekepdavo. Nebent, man nežinant.
Ir štai dabar, žiūrėdama į tuos pernykščius burokėlius, pagalvojau, kad imsiu ir iškepsiu, o po to skaniai suvalgysim su brinzos sūriu. Beje, kai rinksitės brinzos sūrį, atkreipkite dėmesį, iš kokio pieno jis pagamintas – turėtų būti ožkų. O lentynose dažnai guli “komerciniai apgavikai”, pagaminti iš karvių pieno.
Salotas gaminau trims. Griežtų proprocijų nenoriu teikti, kad liktų daugiau laisvės improvizacijai.
Traškūs salotų lapai, salstėlėjantys burokėliai, intensyvaus skonio brinza ir puikus su rūgštele salotų rasalas iš šio bei to… Puiki dermė! Nuostabus spalvingumas lėkštėje! Puikus valgis karštą dieną!
Patarimas
Neišmeskite prie burokėlių kepusių česnakų – jie puikiai tiks rasalui pagaminti.
Keptų burokėlių ir brinzos salotos
Salotos
- 2 maži ar vienas didesnis burokėliai
- kelių česnako skiltelių
- šaukštas alyvuogių aliejaus
- šaukštelis modenos balzaminio acto
- žiupsnelis druskos
- įvairiomis proprocijomis salotų (garbanotoji ir paprastoji trūkažolė, gūžinė salota)
- saujelė saulėgrąžų sėklų
- brinzos sūrio
Salotų rasalas
(proporcijos apytikslės)
- 4-5 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. modenos balzaminio acto
- 2 a. š. raudonojo vyno acto
- žiupsnis druskos
- maltų juodųjų pipirų
- prie burokėlių kepti česnakai
- Burokėlius gerai nuplaukite ir dėkite ant atskirų folijos lapų.
- Šalia priglauskite nelukštentas česnako skilteles, užpilkite aliejų ir balzaminį actą, pabarstykite druska.
- Burokėlį gerai supakuokite ir į 190°C orkaitėje kepkite apie 30-40 min.
- Iškepusį ir atvėsusį burokėlį nulupkite ir supjaustykite jums patinkančiu būdu: plonomis riekelėmis ar nedideliais kubeliais.
- Į lėkštę dėkite supjaustytų salotų, išdėliokite burokėlio gabalėlius.
- Pagaminkite rasalą: į dubenėlį pilkite alyvuogių aliejų, modenos balzaminį actą, raudonąjį vyno actą, druską, juoduosius pipirus.
- Išlukštenkite keptus česnakus – tai pavyks labai lengvai, nes česnakai kepdami suminkštėja.
- Sutrinkite juos į košele ir dėkite į rasalą.
- Šluotele viską gerai išmaišykite ir užpilkite ant salotų. Palikite įsigerti 5-10 min.
- Tuomet pabarstykite salotas saulėgrąžų sėklomis ir apibarstykite tiesiog rankomis smulkintu brinzos sūriu.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!