Mano vaikystėje varškėtukais buvo vadinami tiek verdami, tiek kepami varškėčiai. Tarp verdamų dar skirtumas toks, kad vieni gaminami iš varškės masės ir formuojami nedideliais gabalėliais, kiti gi formuojami kaip koldūnai, į vidų dedant varškės įdarą. Šiais laikais pastarieji vadinami koldūnais su varške, nors aš visada vadinau ir vadinsiu varškėtukais 🙂 Ir skaniausius juos gamina mano mama!!!
Taigi nesiderėkime dėl pavadinimo, nes, matyt, skirtumų rasime ir netgi argumentų savoms nuomonėms apginti, o pakalbėkime apie kiek kitokius keptus keptuvėje ar orkaitėje varškėtukus su įdaru. Šįkart bananų.
Mano virtuvėje tokie patiekalai paprastai gimsta tuomet, kai kuris nors vaikų serga. Mamos tikrai žino, kaip sunku įtikti sergančiam vaikui, bet tuo pat metu mamos nori, kad vaikas ką nors ir suvalgytų. Tikra dilema. Kartais net kulinarinė tragedija ištinka. Va tuomet ir prasideda paieškos kažko paprasto ir kartu neįprasto. Kepti varškėtukai su bananais tapo mano ir Sofijos Marijos šios savaitės sensacija. Nors dukra iš pradžių skersakiavo į tooookį neįprastą patiekalą, vos paragavusi pasakė: “Mama, aš žinau, ką valgysiu rytoj”.
Na o varškėtukų receptas atkeliauja ir ant Jūsų stalo. Tiks ir skubiems darbo dienų, ir lėtiems savaitgalio pusryčiams, pietums ar netgi vakarienei. Varškėtukų ingredientai tokie, kuriuos nesunkiai galėsite keisti improvizuodami, o pačius varškėtukus galima kepti tiek keptuvėje, tiek orkaitėje.
P.S. Jau laukiu nesulaukiu vasaros ir trešnių – su jomis jie turėtų būti ypatingi!
Kepti varškėtukai su bananais
- 250 g varškės (rinkitės sausesnę)
- 1 naminis kiaušinis (tiks ir parduotuvinis)
- 2-3 valg. š. kvietinių miltų (tiks ir kitokie)
- 1 arb. š. vanilės cukraus
- 1 arb. š. cukranendrių cukraus (nebūtinai)
- žiupsnelis druskos
- 1/2 banano
- aliejaus (kepimui keptuvėje)