Kartais mėgstu pasirausti po senas nuotraukas, senas užrašines. Ne išimtis ir receptai. Šįkart prisiminimais nusklendžiau į “Debesų” laikus ir, nors ant žurnalo datos nėra, bet pagal jame esančius mano receptus, spėju, kad jis dar 2015 metų laidos. Jei nežinote, kas tie “Debesys”, tai trumpai parašysiu, kad tai buvo toks maisto tinklaraštininkų žurnalas. Keletą jo numerių tikrai galima rasti ir interneto platybėse.
Taigi bevartydama “Debesis” sustojau ties Jolitos iš “Surfing the world cuisine” kardamoninių sausainių receptu. Kardamoną savo virtuvėje atradau tik šiemet ir niekaip negaliu suprasti, kodėl jo mano virtuvėje nebuvo anksčiau. Tai toks nuostabus prieskonis!
Kardamonas būna dviejų rūšių – žalias ir juodas. Nuo to, kokios rūšies kardamoną naudosite, priklausys ir jo skonis. Šiems sausainiams naudojau žalią kardamoną (maltą) – jis kvepia vanile, imbieru, intensyvaus skonio su citrusinių vaisių poskoniu. Svarbiausia nepadauginti, kad intensyvus skonis neužgožtų visų kitų ingredientų. Plačiai naudojamas Rytuose, ypač Indijoje. Mango lassi be jo tiesiog neįsivaizduojamas!
Šių sausainių sudėtyje nėra kiaušinio, todėl juos drąsiai valgyti gali alergiški kiaušiniui. Sausainius smagu gaminti kartu su vaikais. O puikiausia tai, kad jie gali būti miela, kvepianti kalėdinė dovana, padaryta savomis rankomis!
Kardamoniniai sausainiai
- 125 g kambario temperatūros sviesto
- 50 g cukraus pudros + sausainių pabarstymui
- 50 g maltų migdolų
- 175 g miltų
- 1/2 arb. š. maltų kardamonų
- 1/4 arb. š. tarkuotos apelsino žievelės
- 1/4 arb. š. kepimo miltelių
- 5 g cukraus su vanile
- Dubenyje išsukite minkštą sviestą su cukraus pudra.
- Suberkite likusius produktus ir užminkykite tešlą.
- Tešlą pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
- Suformuokite graikinio dydžio kamuoliukus, dėkite į kepimo popieriumi ar silikoniniu kilimėliu išklotą skardą. Viršų paspauskite šakute.
- Kepkite 200℃ apie 12-15 min.
- Iškeptus sausainius gausiai pabarstykite cukraus pudra.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!