Kaip visada, namie “mėtosi” bent keli apelsinai… Pati nesu citrusinių vaisių gerbėja, tačiau turiu kelis padėjėjus juos nuperkant!!! O po to jie guli oranžiniais pilveliais į viršų ir tyliai laukia, kol kas nors susipras nusilupti ir suvalgyti… Jau senokai išmokau, kad mano vyrai vaisius valgo tuomet, kai juos padedi po nosimi arba įkomponuoju į kokį nors desertą, pyragą ir pan.
Taigi, žiūrėjau žiūrėjau į tuos apelsinus ir nutariau, kad reikia man karamelizuotų apelsinų. Dievinu save už tokias netikėtas mintis! Kadangi šį gėrį ir grožį gaminau pirmąkart, tad nusprendžiau visų nenaudoti – prigriebiau tik 2. Turiu pastebėti, kad manieji buvo iš didesnių, priešingu atveju, būčiau supjausčiusi visus 3.
Pasinėriau į oranžinę avantiūrą ir tyliai tyliai tikėjausi, kad kažkas iš to išeis… Tiesa, karamelizuotus apelsinus tikiuosi naudoti tik papuošimui, o ne jų vienų valgymui, nors, panašu, kad galėtų būti visiškai atvirkščiai. Pati taip “užsikabliavau” juos ragaudama, o po to ir vyras kad prilipo… Taigi patys natūraliausi saldainiai, gaila, kad Sofijai Marijai jų dar ragauti ne valia, nors manau, ji jų tikrai nebrokytų 😉
Patarimas
-
Neišpilkite sirupo, kuriame virė apelsinai – bus puikus pagardas blynams, ledams ar tiks netgi torto biskvito sulaistymui.
Karamelizuoti apelsinai
- 2 dideli (3 mažesni) apelsinai
- 300 ml vandens (sirupui)
- 300 g cukraus
- Apelsinus itin kruopščiai nuplaukite.
- Nupjaukite viršūnėlę ir apačią ir supjaustykite 4-5 mm storio riekutėmis.
- Sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite apie 15 min. Ši proceso dalis reikalinga, kad neliktų kartumo.
- Sirupui skirtą vandenį ir cukrų užvirkite ir pavirkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Nuvarvinkite apelsinus ir sudėkite į pavirintą sirupą. Virkite ant lėtos ugnies apie 1 val., kol apelsinų odelės pasidarys lyg permatomos.
- Išvirtus apelsinus nukoškite į sietelį ir gerai nusivarvėjusius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Kepkite apelsinus 130°C laipsnių orkaitėje maždaug 20-30 min.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!