Viena mūsų šeimos tradicijų – vakarienė prie bendro stalo. Ir nesvarbu, ar tai darbo diena, ar laisvadienis – vakare visa šeima (su nedidelėmis išimtimis) sėdame prie stalo kartu. Kartais tos vakarienės gan paprastos ir greitos, kartais vienam viena, kitam kita, na, o retkarčiais, kai laiko daugiau, stengiuosi nustebinti ir save, ir šeimyną. Iš tikrųjų net ne maistas šios tradicijos esmė, o kad susirinktume nors kartą dienoje visi kartu ir pabendrautume, o maistas tą bendravimą paverčia smagesniu.
Vienai tų vakarienių, kai norėjosi kažko šiek tiek ypatingo, pasirinkau kalakutieną, kurią kepiau sidro padaže. Šiaip tai kažkoks keistas sutapimas, bet įvedus krūvą draudimų, atsirado polinkis maistui, kurio viena sudėtinių dalių yra alkoholis :))) Nesupraskite klaidingai! Kaip aš dažnai kartoju, viskas, kas su saiku, yra gerai 😉
Šis patiekalas nepareikalaus ypatingų žinių, ingredientų ar gebėjimų, tačiau priminsiu – sidrą naudokite tik tikrą 😉 Visada maiste naudojamas toks alkoholis, kokį norėtume ragauti ir vieną. Ir nenuvertinkite save, jūs tikrai verti geriausio!
Kalakutiena sidro padaže
- apie 800 g kalakuto mėsos be kaulo (geriau riebesnės)
- 500 ml obuolių sidro
- 2-3 obuoliai
- 1 česnako galvutė
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 50 g sviesto
- pora šakelių čiobrelių
- druskos
- juodųjų pipirų
-
Sidrą supilkite į prikaistuvį, užvirkite ir kaitinkite ant lėtos ugnies apie 10 min.
-
Įkaitinkite orkaitę iki 180℃.
-
Mėsą nuplaukite ir nusausinkite.
-
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite mėsą iš visų pusių. Apkeptą mėsą dėkite į gilesnį indą, kuriame kepsite mėsą orkaitėje.
-
Mėsą pabarstykite druska, juodaisiais pipirais, ant viršaus sudėkite pusė nurodyto kiekio sviesto pjaustyto plonomis juostelėmis.
-
Dėkite kepimo indą į orkaitę 10 min., po to apverskite kepsnį ir dar pakepkite 10 min. Ištraukite indą iš orkaitės.
-
Šalia mėsos įdėkite per pusę skersai perpjautą česnako galvutę, nepjaustytus obuolius, čiobrelio šakeles, supilkite sidrą ir vėl kiškite kepimo indą į orkaitę maždaug 30 min.
-
Iškepusią mėsą ir obuolius išimkite iš kepimo indo, suvyniokite į foliją, o skystį supilkite į prikaistuvį ir pavirinkite ant aukštos temperatūros apie 5 min., kad šiek tiek nugaruotų. Įmaišykite likusį sviestą.
-
Mėsą supjaustykite gabalėliais, apipilkite padažu.
-
Patiekite su obuoliu ir virtais ryžiais ar bulvėmis.
Adaptuota pagal knygą “Prancūzijos virtuvė”.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!