Esu itin didelė troškinių, gaminamų orkaitėje, fanė. Kodėl? Visų pirma, jei tarkime, parsinešus matau, kad jautiena bus tikrai netinkama kepimui, tai ištroškinta ji bus minkštutėlė. Antra, nereikia stovėti prie viryklės – visi ingredientai keliauja į puodą, o puodas – į orkaitę. Rekomenduoju troškiniams naudoti ketaus puodą arba dar kitaip vadinamą angl. Dutch oven. Bene svarbiausia rekomendacija taip gaminamam troškiniui – kaitra turi būti sąlyginai nedidelė, nes toks puodas puikiai laiko šilumą, o lėtai troškinta mėsa būna fantastiško skonio.
Šįkart į puodą keliavo gana klasikinės daržovės, nes man norėjosi labiau pomidorinio daržovių pagrindo su nedideliu akcentu. Pomidorai labiau tiks tokie, kurie savyje turi daugiau sulčių.
Atėjus šaltajam metų laikui, troškiniai tampa įprastais savaitgaliniais pietumis mano namuose. Vos po pusryčių pašaunu į orkaitę ir pamirštu kelioms valandos. O kai šeimyna grįžta iš varžybų, ant stalo garuoja pats gardžiausiais namuose gamintas maistas.
Jautienos troškinys su daržovėmis
ir
pastarnokų-bulvių koše
Troškiniui:
- ~1 kg jautienos
- 4-5 vidutinio dydžio pomidorai
- 1 pastarnokas
- 1 paprika
- 1/2 obuolio
- 1 svogūnas
- 2-3 skiltelės česnako
- 1/2 litro sultinio (1 kubelis sultinio + 1/2 l karšto vandens)
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
- 2 arb. š. džiovinto mairūno
- 1/2 arb. š. rūkytos paprikos
- keletas šakelių šviežio rozmarino
- 2-3 val. š. alyvuogių aliejaus kepimui
- 20 g sviesto kepimui
Pastarnokų- bulvių košei:
- 5-6 vidutinio dydžio bulvės
- 1 pastarnokas
- druskos
- 20 g sviesto
- pieno
Troškinys:
- Mėsą supjaustykite 2 cm gabaliukais.
- Į keptuvę supilkite kepimui skirtą aliejų ir sudėkite sviestą, gerai įkaitinkite. Apkepkite mėsos gabaliukus per du kartus ir atidėkite.
- Keptuvės nevalykite ir į ją suberkite susmulkintus česnaką ir svogūną. Pakepinkite.
- Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus bei papriką, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir viską maišant šiek tiek patroškinkite.
- Daržovių masę supilkite į puodą, kuriame troškinys gaminsis. Sudėkite smulkiai pjaustytą obuolį, pastarnoką, suberkite prieskonius bei supilkite sultinį.
- Ant viršaus sukraukite apkeptą mėsą. Pašaukite puodą į 160°C orkaitę 2-3 valandoms.
- Kai troškiniui liks troškintis apie 30 min., pagaminkite pastarnokų-bulvių košę.
Pastarnokų-bulvių košė:
- Bulves ir pastarnoką nulupkite.
- Užvirkite vandenį, sudėkite ketvirčiais supjaustytas bulves, stambiais gabalėliais supjaustytą pastarnoką, įberkite druskos ir virkite, kol daržovės suminkštės.
- Išvirusias daržoves nusunkite, įdėkite sviesto, įpilkite šiek tiek pieno ir sutrinkite iki šilkinės košės konsistencijos. Košės tirštumo reguliuokite pienu.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!