Kodėl mano tinklaraštyje tiek nedaug rimtų patiekalų?
Atsakymas yra gan paprastas ir visai ne todėl, kad aš dievinu konditeriją. Tiesiog maisto gamyba – man improvizacija ir man nepatinka matuoti druską, pipirus, skaičiuoti lauro lapelių, čiobrelio šakelių skaičių, sverti grietinėlę ar tarkuotą sūrį ir t. t. Aš tiesiog tai darau iš akies, pojūčio, intuicijos. Todėl daug gaminių receptų tiesiog nenugula į tinklaraštį, nes pagrindinis recepto ingredientas – meilė maistui ir pajauta.

Bet kadangi tenka susidurti su žmonėmis, kurie manęs klausia, tai kiek ten to česnako ar apelsino dėjai, pabandysiu bent jau labiausiai vykusius patiekalus užrašyti. Ir šį kartą pristatau jaučio uodegos troškinį, kuris iš pažiūros skamba labai įmantriai ir nekasdieniškai, o pasigamina labai paprastai. Galiu patikinti, kad prie viryklės Jums reikės stovėti visai nedaug ir, nors patiekalas negims nei per valandą ar dvi, viską už Jus padarys orkaitė. Argi tai nenuostabu!?

Svarbiausias indas šiam patiekalui – špižinis puodas arba dar kitaip pasaulyje žinomas Dutch oven vardu. Jei jo neturite, tiesiog naudokite indą, kuris tinkamas kaitrai, ir kurį būtų galima uždengti.

Tokio tipo patiekalų labiausiai norisi, atėjus rudeniui ir žiemos metu, kai po pasivaikščiojimų gamtoje sušąla nosytės, sužvarbsta žandukai ir rankytės. Prie šio troškinio labai tiks šilkinė bulvių košė ar naminės duonos riekė.

Jaučio uodegos troškinys su daržovėmis
- ~1,2 kg jaučio uodegos
- 2 svogūnai
- 2 galvos česnako
- alyvuogių aliejaus (mėsos apkepimui)
- 400 g konservuotų pomidorų
- 1 vidutinio dydžio cukinija
- 1-1,5 l vandens arba sultinio
- druskos (pagal skonį)
- 1/2 arb. š. maltų juodųjų pipirų
- 1 arb. š. maltos saldžios raudonos paprikos
- 4 lauro lapeliai
- 1/2 arb. š. Kajeno pipirų
- kelios šakelės šviežio čiobrelio
- Puode, kuriame gaminsite troškinį, įkaitinkite aliejaus ir apkepkite ant aukštos kaitros jaučio uodegos gabalėlius. Apkeptus gabalėlius išimkite ir atidėkite.
- Kaitrą sumažinkite ir puode pakepinkite susmulkintus svogūnus, sudėkite susmulkintą visą česnako galvą.
- Supilkite konservuotus pomidorus, vandenį ar sultinį, pagardinkite viską prieskoniais ir užvirkite.
- Tuomet į puodą sudėkite mėsos gabalėlius, per pusę perpjautą antrą česnako galvą ir stambiais gabalėliais pjaustytą cukiniją, ant viršaus sudėkite šviežio čiobrelio šakeles.
- Pašaukite viską į iki 150°C įkaitintą orkaitę ir palikite troškintis apie 4-5 h. Po poros valandų patikrinkite, ar puode netrūksta skysčio.
- Po 5 h atsargiai išimkite uodegos gabalėlius ir nuimkite ant jų esančią mėsą. Ją grąžinkite į puodą, išmaišykite ir tiekite į stalą.