Vieną karštą popietę namuose gaminau gaspačo. Turbūt daugelis yra ne tik girdėję, bet ir ragavę, o gal netgi ir gaminę šią nuostabią ispanišką šaltą sriubą. Tai nuostabi alternatyva lietuviškiems šaltibarščiams, juolab, kad daugelio sode, kaime yra auginami pomidorai. Gerai prinokę pomidorai – šios sriubos pagrindas.
Gaspačo mūsų namuose atsirado prieš pora metų, kai vis labiau nikome į ispaniškos kultūros vingius. Ir nors pradžioje man atrodė, kad kas čia gali būti skanaus, dabar drįsčiau tvirtinti, kad ji man netgi priimtinesnė nei šaltibarščiai. Tiesiog skonių ir kvapų jūra, ne kitaip: saulės išmyluoti pomidorai, česnakas, drūti agurkėliai, paprikos gaiva…. Gal eičiau gaminti ir dabar, tik kad nesinori dar vieną naktį būti antruoju mėnuliu…
Na o jūs pabandykite, jei dar nebandėte, nes vasara karšta ir dar tik įsibėgėja. Greitai pagaminama ir labai skani, gaivi, šalta trintų daržovių ir duonos sriuba. Tikiu, pamėgsite 😉
Patarimas
Pomidorų žievelę lengvai nulupsite keletui sekundžių panardindami pomidorus į verdantį vandenį.
Gaspačo
- 4-5 pomidorai
- 2 agurkai
- 1 paprika
- 2 skiltelės česnako
- 2-3 v. š. alyvuogių aliejaus
- druskos
- pora riekelių baltos apdžiūvusios duonos
- keletas šviežio baziliko lapelių
- Pomidorus ir agurkus nulupkite, papriką išdarinėkite ir stambiai supjaustytus sudėkite į indą, kuriame trinsite daržoves.
- Į daržoves sudėkite nuluptas česnako skilteles, suberkite druską, supilkite alyvuogių aliejų.
- Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
- Duoną pamirkykite vandenyje ir nusunkę sudėkite į daržoves. Viską dar kartą pertrinkite.
- Sriubą atšaldykite šaldytuve (palaikykite bent 1 val.). Tuomet supilstykite į stiklines ar nedidelius dubenėlius ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei papuoškite šviežiu baziliku.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!