Gavėnia… nuostabus metas ramybei, apmąstymams, atradimams… Laukimo metas. Pavasario, tikėjimo, vilties ir šviesos laukimo metas!
Ir nors šiuo laikotarpiu turėtume apmažinti maisto kiekius ir leisti pailsėti ir mūsų kūnams, valgyti juk norisi 😉 Tad labai gerai proga pristatyti kažkada žadėtas dzūkiškas šiuškes. Esu tikra, kad apie dzūkiškas bulvines bandas yra girdėjęs beveik kiekvienas, o aš dar menu ir jų, keptų krosnyje, skonį. Lygiai taip pat iš vaikystės atėjo ir dzūkiškos šiuškės.
Dzūkiškos šiuškės – bulvinių bandų giminaitės. Jos nereikalauja specifinių gamybos sąlygų, kaip bulvinės bandos, bet savo skoniu joms tikrai nenusileidžia. Vos keli ingridientai, truputėlis pastangų ir ant jūsų stalo garuos puikus bulvių patiekalas, patiksiantis tiek senam, tiek jaunam. O prie jo būtinai įsipilkite šalto kaimiško pieno!
Tiesa, šis receptas pateko ir į pavasarinį Debesų numerį 😉
Dzūkiškos šiuškės
- 500 g bulvių
- druskos
- 1 kiaušinis
- 110 g miltų
- juodųjų pipirų
- džiovintų krapų
- 30 g sviesto
- 80 g grietinės
- miltų formavimui
- Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
- Dar karštas sutrinkite trintuve. Atvėsinkite.
- Įmuškite kiaušinį, įberkite prieskonius ir viską išmaišykite.
- Įberkite miltų užminkykite tešlą.
- Ant gausiai miltais pabarstyto stalo suformuokite apie 1 cm pločio virveles ir supjaustykite jas 1 cm gabalėliais. Sudėkite į miltais pabarstytą skardą ir kepkite 180°C orkaitėje apie 25 min. Po 15 min. nuo kepimo pradžios, šiuškes pavartykite.
- Iškepusias šiuškes sudėkite į karščiui atsparius indelius, uždėkite sviesto bei įkrėskite grietinės ir indelius sudėkite į orkaitę dar 10 min.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!