Churros – ispaniškos spurgos / Churros – Spanish donuts

2021 m. vasario 3 d.

Saldu

Pirmą kartą churros, ispaniškų spurgų, paragavau 2008 metų lapkričio mėnesį viešėdama Segovijoje (Ispanija). Tiesa, miesto pavadinimo niekaip neįstengiau prisiminti (turiu gan didelę problemą prisimenant vardus, pavadinimus, tad paprašiau priminti savo vyro), bet nepamirštu įspūdžių ir vaizdų. Dar ir dabar prieš akis matau tą nuostabiai vakarėjantį miesto vaizdą – didelė aikštė, kurios kairėje aukšta siena – Segovijos akvedukas – ir čia pat nedidelis vagonėlis, prekiaujantis ką tik iškeptomis churros, aplink kojas besisukantis veik dvejų sūnus, kuriam paskubomis pirkome pirštines, nes netikėtai atšalo, ir išdidžios ispanės su kailiniais ir pavasariniais bateliais. Ech… viena tų kelionių, kai pradėjome intensyviau pažinti pasaulį. Ispanija visam laikui įsirėžė į mano širdį, o churros iki šiol negaliu pamiršti.

Churros, foto DuMėnuliai.lt

Prisiminimai (o ir karantinas) paskatino ieškoti alternatyvų ir išbandyti šį ispanišką desertą namuose. Pasirodo, kad nieko ten sudėtingo jų gamyboje nėra, bet truputį pasižaisti prisireiks. Churros skiriasi nuo mums įprastų spurgų tuo, kad jos ne mielinės, bet plikytos tešlos. Tad jų gamyba labiau primena plikytų pyragaičių gamybą, tačiau verdamos įkaitintame aliejuje, kaip ir mielinės. Tradiciškai ispaniškos spurgos gaminamos konditerinio maišelio pagalba ir atviros žvaigždės 1 cm antgaliu, išspaudžiant į verdantį aliejų apie 8-10 cm ilgio lazdeles. Išvirtos spurgos apvoliojamos cinamono-cukraus mišinyje ir patiekiamos su šokolado padažu. Galiu iš karto pasakyti, kad su viena porcija vargiai ar apseisite, tad gerai pagalvokite prieš eidami jų gaminti. Rašau ir jaučiu besikaupiančias seiles burnoje…

Foto Du Mėnuliai.lt

Ir dar manau, kad tai gali būti puikus blynų pakaitalas arba papildas Užgavėnių “apsivalgymui” 🙂 Dar neapsisprendžiau, ar šiemet Užgavėnėms bus koks nors blynų tortas, ar gardžios churros. O gal tas ir tas 😉

I’ve tried churros for the first time in Segovia (Spain) in November, 2008. To tell the truth I could not remember the name of the city (I have very bad memory for names both persons and cities, so I asked my husband), but the mood and views stay always in my head. Even now I can see the picture of the square with big tall wall – Aqueduct of Segovia – in the amazingly beautiful sunset. We tried to have evening walk with almost two-year son, but it was a bit unusually freezing and we noticed food truck selling fresh baked churros. It made our evening cozy and warm! Now I am realizing that discovering of the world started then and Spain has special place in my heart forever.

Foto Du Mėnuliai.lt

As I can’t got to Spain at the moment because of the lockdown, but the memories were too strong and welcoming, I decided to make churros at home. I would say that it is nothing difficult in making them and the batter is the same as for choux pastry, only these donuts are cooked in the hot oil rather than baked in the oven. And you will need piping bag and 1 cm open star tip or you can use only piping bag. Cooked churros are rolled over in cinnamon-sugar mix and served with warm chocolate sauce. Isn’t it sounds promising?

Churros

~25 vnt.

  • 25 g cukraus / castersugar
  • 50 g sviesto / butter
  • 1/4 arb. š. druskos / tsp of salt
  • 200 ml vandens / water
  • 125 g miltų / wheat flour
  • 2 kiaušiniai / eggs
  • 0,5 l saulėgrąžų aliejaus / sunflower oil

Apvoliojimui / For roll over

  • 1 arb. š. cinamono / tsp ground cinnamon
  • 1 valg. š. cukraus / 1 tbs caster sugar

Šokolado padažas / Chocolate sauce

  • 80 g juodo ar pieniško šokolado / dark or milk chocolate
  • 200 g grietinėlės / whipping cream

  1. Supilkite vandenį į nedidelį puodelį. Ten pat suberkite cukrų ir druską bei sudėkite sviestą.
  2. Atsisverkite į nedidelį indelį miltus.
  3. Puodą statykite ant ugnies ir kaitinkite and vidutinės ugnies pamaišant mediniu šaukštu, kol ištirps sviestas. Tuomet mišinį užvirkite ir kai tik tai įvyks, nusikelkite puodą ant medinės lentutės, greitai suberkite miltus ir išsukite mediniu šaukštu. Puodą grąžinkite ant vidutinės ugnies ir sukdami pkaitinkite apie 1 min. Turi gautis tiršta, glotni, vientisa masė. Kaip plikytiems pyragaičiams.
  4. Puodą nukelkite nuo ugnies, tešlai leiskite kiek atvėsti. Toliau galite dirbti tiek su virtuviniu kombainu, tiek su rankiniu mikseriu.
  5. Muškite po vieną kiaušinį ir gerai išsukite. Tą patį atlikite ir su antruoju. Spurgų tešla gausis kiek tirštoka, tokia ir turi būti. Svarbu, kad masė būtų tolygi.
  6. Gautą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį.
  7. Pakaitinkite aliejų. Rekomenduoju kaitinti ant vidutinės ugnies, tokiu būdu aliejus nebus per karštas ir spurgos keps tolygiai. Pasiruoškite žirkles! Jos bus reikalingos nukirpti tešla. Galima naudotis ir peiliu, bet žirklėmis patogiau.
  8. Kad suprastumėte, ar aliejus yra tinkamos temperatūros, įleiskite šiek tiek spurgų tešlos ir stebėkite, ar pakankamai greitai iškyla, ar ne per greit ruduoja. Spurgos turėtų iškepti per 4-5 min.
  9. Jei aliejus tinkamas, formuokite spurgas. Leiskite apie 8-10 cm ilgio lazdeles, atsargiai nukirpkite tešlą ties antgaliu – tai darykite kaip įmanoma žemiau, kad krintanti tešla neaptaškytų rankų karštu aliejumi.
  10. Kepant spurgas pavartykite, iškepusias dėkite ant rankšluostinio popieriaus, kuris sugers riebalų perteklių, vėliau apvoliokite cinamono-cukraus mišinyje ir patiekite su šokolado padažu. Žinoma, gardžios ir vienos.
  11. Šokolado padažui skirtus ingredientus kartu ištirpinkite ant karšto vandens voneles ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

  1. Pour water, salt and sugar, add butter into small saucepan.
  2. Weight the flour in a bowl.
  3. Put the saucepan on the medium heat and stir until butter is melted, then bring the mixture to a boil. Get of the heat, pour in the flour and mix quickly with wooden spoon.
  4. Bring back the saucepan to the heat and stir about 1 minute until smooth dough ball is formed.
  5. Let the dough cool and then add eggs one by one followed by well mixing. You should get smooth but firm batter.
  6. Spoon the batter into the piping bag.
  7. Meanwhile heat the oil. I suggest to do this on medium heat to avoid too hot oil, which can cause burnt churros instead of well cooked.
  8. Prepare scissors! They will help to cut the dough.
  9. Make a test if the oils is ready – put some dough in it.
  10. If it is ready pipe the dough cutting every 10 cm. Make sure you do it accurate avoiding hand burn.
  11. Bake the churros 4-5 minutes until golden brown.
  12. Scoop them out and drain on the paper towel.
  13. Roll churros in cinnamon-sugar mix and serve with hot chocolate sauce.
  14. Place all ingredients for chocolate sauce in a heat proof bowl. Place bowl on the hot water and let melt chocolate, then mix until smooth.

Enjoy to the moon and back!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.