Chia (liet. ispaninis šalavijas) sėklų pakelis lentynoje gulėjo gerą pusmetį. Nusipirkau, tiesą sakant, dėl mados, bet taip niekur ir nepanaudojau. Dažnai taip nutinka, kol prisiruošiu minčių eilėje esantiems naujiems patiekalams. Tad prieš geras pora savaičių vieną rytą namuose pusryčiams buvo pagamintas chia pudingas. Ir dabar taip “užsikabinau”, kad tiesiog negaliu nulipti :))) Tikiu, kad daugelis žinote apie chia sėklas, bet, manau, kad bus ir girdinčių pirmą kartą, arba nežinančių, ką su jomis veikti.
Chia sėklų kilmė Pietų Amerika; žinomos dar senovės actekų ir majų laikais. Iš majų kalbos išvertus chia reiškia galią, jėgą. Ir nors turi ilgą istoriją, populiarios pasidarė tik paskutiniaisiais metais. Būdamos labai smulkios gali sugerti apie 10 kartų didesnį svorį, nei sveria pačios. Turi nemažai vertingų mineralų ir medžiagų. Natūralios, nemodifikuotos ir neturinčios savyje gliuteno sėklos, tad idealiai tinka netoleruojantiems gliuteno. Vartojamos įvairiems patiekalams – nuo pudingo iki kepinių, dažnai atlieka sutirštintojo vaidmenį. Prieš vartojant, chia sėklas būtina išmirkyti.
Kalbant konkrečiai apie chia pudingą, siūlau atrasti sau labiausiai patinkantį pudingo tirštumą, o recepte proporcijas pateiksiu tokias, kokios patinka man labiausiai. Pudingą gaminau su įvairiais pienais: tiek su įprastu pienu, tiek 1:1 pienas-kokosų pienas (patiko mažiausiai, nors kokosą labai mėgstu; gal dėl to, kad geros kokybės kokosų pienas šaldytuve sušoka į gabalėlius); avižų gėrimu; migdolų gėrimu. Jau supratote, kad tai puikus patiekalas ir tiems, kurie negali dėl sveikatos problemų vartoti įprastų pieno produktų.
Į pudingą nededu pridėtinio cukraus, išskyrus cukrų su natūralia vanile, bet, jei norite, galima dėti tiek cukrų, tiek medų, tiek klevų sirupą. Man pakanka saldumo nuo puikiai sunokusių vaisių. Jei pudingą ruošite pusryčiams, siūlau pagaminti iš vakaro (gaminimo lygiai pora minučių) ir ryte teliks ištraukti iš šaldytuvo bei papjaustyti vaisių. Jei ruošite dienos metui, turėkite omeny, kad sėkloms reikėtų pamirkti bent 3 valandas.
Į pudingą galima berti norimų prieskonių, bet man iš esmės pakanka vanilės cukraus su natūralia vanile (vartoju tik tokį!). Na, ir vaisiai – pagal jūsų skonį. taip pat galima vartoti su granola, įberto kokoso drožlių, riešutų. Iš esmės tai patiekalas, kurio variacijų gali būti daug ir receptų galima surašyti ne vieną dešimtį, tik aš nematau reikalo. Svarbu, pagrindas, o visa kita – Jūsų nuotaika ir norai 😉
Beje, tinka ne tik kaitrios vasaros pusryčiams, bet ir karštoms popietėms!
Chia sėklų pudingas
- 1 porcija
- 200 ml pieno ar augalinio (avižų, migdolų ir pan.) pieno
- 30 g chia sėklų
- 10 g vanilinio cukraus su natūralia vanile
- vaisių, uogų pagal nuotaiką
- Chia sėklas ir vanilinį cukrų su natūralia vanile suberkite į pieną.
- Išmaišykite ir palikite 5 min. Po to dar kartą išmaišykite ir padėkite nakčiai į šaldytuvą.
- Iš ryto papjaustykite vaisių ir papuoškite pudingą.