Koks nuostabus mechanizmas – žmogaus kūnas! Įsiklausant į jo poreikius kintant metų laikams kinta ir mūsų mityba. Bent jau mano tai tikrai! Va, vos tik Hagoje atvėso, įsisiautėjo vėjai ir lietūs kaip iš kibiro, natūraliai vistuvėje pradėjo karaliauti sotesnis, jaukumą ir šilumą teikiantis maistas. Vienas tokių nuostabių patiekalų – burgudiškas jautienos troškinys, kuris, nors ir gaminasi ilgokai, bet jums patiems prie jo gamybos ilgai stovėti tikrai nereikės – viską atliks orkaitė ir troškintuvas. O jei pasigaminsite didesnį kiekį, turėsite ir rytojaus dieną – jis bus netgi gardesnis.
Ką svarbu žinoti gaminant burgundišką jautienos troškinį? Nors tai iš pažiūros paprastai pagaminamas patiekalas, pasirinkite tinkamos kokybės jautieną ir raudoną vyną. Jautieną geriausia rinktis kiek riebesnę, pvz., sprandinę, bet tiks ir kitos dalys. O dėl raudonojo vyno – ne kartą esu kartojusi, kad maisto gamyboje jį naudojame tokį, kokiu po to norėsime užsigerti pagamintą patiekalą. Aš ne apie tai, kad troškiniui gaminti ir troškiniui valgyti vynas turi sutapti, kas be abejo būtų tinkama, bet apie tai, kad maisto gamybai naudojame tokios kokybės vyną, kokios norėtume ragauti. Kadangi šis patiekalas kilęs iš Prancūzijos, idealu prancūziškas, dar idealiau – iš Burgundijos, bet puikiai tiks ir itališkas ar ispaniškas. Tik labai prašau, nesirinkite dirbtinai saldintų vynų (tikiu, dauguma žino, kad tokio vyno ir vartoti nereikėtų, nes jis tikrai nėra tas vynas, apie kurį kalba vyno žinovai).
Šį troškinį orkaitėje palikite bent 3 h, idealu – 4-5 h. Visas daržoves galima keisti ir derinti prie savęs. Mano recepte nėra svogūno, nes mano vyras jo tiesiog nepakenčia, morka yra, nors šis vaizdas jį irgi šiurpina, vaikai nevalgo grybų, bet aš jiems jų tiesiog nededu. Kiekvienam savo 🙂
Troškinį gardu valgyti su bulvių koše, tačiau galite pabandyti ir kitą garnyrą.
Burgundiškas jautienos troškinys
- 1,5 kg jautienos
- 1 morka
- 4 česnako skiltelės
- 5-6 pievagrybiai
- 20 g sviesto
- 2 valg. š. aliejaus
- 2 valg. š. miltų
- 300 ml sultinio
- 500 ml raudonojo vyno
- 2 lauro lapeliai
- šviežio čiobrelio
- druskos
- juodųjų maltų pipirų
- Jautieną supjaustykite stambiais gabalėliais, nusausinkite.
- Pasiruoškite daržoves: nulupkite, susmulkinkite česnaką, morką supjaustykite stambiai, pievagrybius perpus ar ketvirčiais.
- Į didelę keptuvę sudėkite sviestą ir supilkite aliejų. Įkaitinkite ir apkepkite mėsos gabalėlius per du kartus.
- Apkeptus mėsos gabalėlius sudėkite į troškintuvą, kurį vėliau šausite į orkaitę.
- Keptuvėje, kurioje apkepėte mėsą, pakepinkite česnaką ir morką ir viską supilkite ant mėsos.
- Mėsą pabarstykite miltais, supilkite sultinį ir vyną, sudėkite prieskonius.
- Užvirkite, uždenkite ir pašaukite į 150℃ orkaitę 3 h, o geriau 4 h.
- Likus 15-20 min. iki troškinimosi pabaigos, suberkite pievagrybius.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!