Balto šokolado – mėlynių putėsių tortas

2013 m. liepos 29 d.

Saldu

Du Mėnuliai. DU MĖNULIAI.  Na tikrai du mėnuliai,- mintys sukosi galvoje vidurnaktį ant torto dėliojant mėlynes… Tikrų tikriausi du mėnuliai… Betgi ne pirmas kartas, kai Mėnulienė naktį kurpia kažką skanaus, o Didysis Mėnulis ir mažieji Mėnuliukai su Pusmėnuliuke snaudžia. Tikra Mėnulių šeima!!! Bet kiek žavesio tame, net neįsivaizduojate…


Taigi apie viską nuo pradžių. Šeštadienį, vyresnėliui “išsikomandiravus” pas močiutę, su vyru visai netikėtai nusprendėme aplankyti Pažaislio vienuolyną. Mažajai Sofijai Marijai beliko susitaikyti su tokių tėvų sprendimu, bet ji labai ir neprieštaravo, tik visą laiką snaudė automobilyje.

Kol nuvykome, vienuolynas vidun jau neįsileido, betgi aplinkui pavaikštinėjome, o po to paskanavome itališko vyno ir keletos užkandėlių prie jo įsikūrusiame Monte Pacis restorane. Ilgai nesiplečiant ir nedarant reklamos pasakysiu, kad vieta ideali, bet suma sumarum iš 10 balų duodu 8. ir turiu tam labai svarių argumentų.

Taigi pasisvečiavom ir atgal namo, o namie laukė mėlynės. Visai netikėtai gavau jų visą dėžę: panašiai kaip su braškėmis per Jonines. Tad teko vėl sukti galvą, ką su jomis nuveikti, nors pirminė mintis jau laikėsi apie savaitę – mėlynių ir baltojo šokolado putėsių tortas. Kažkodėl šis derinys man atrodė idealus, tad nutariau patikrinti.

Ir sakyčiau, tikrai pavyko! Baltąjį šokoladą dievinu, mėlynių irgi nebrokiju. Jau dabar pradedu ilgėtis šio meto, kai aplinkui tiek uogų. Ką reikės daryti žiemą???

Na bet apie žiemą dar negalvokime 🙂 Ir kibkite į darbus – galėsite mėgautis puikiu lengvu vasaros desertu. Mums jis puikiai tiko vietoj pusryčių, po pusryčių ir dar vakarui liko… Gal tik pagrindą daryčiau kitą kartą ne biskvitinį, bet čia, matyt, kaip kam, nes mano sūnus tik jį ir valgė, o vyras atvirkščiai. Man buvo gardu viskas kartu. Ir… turite leisti šiam skanėstui “pailsėti” bent parą, susistovėjęs jis gardesnis.

Balto šokolado – mėlynių putėsių tortas

24 cm

Biskvitas
  • 115 g sviesto
  • 180 g miltų
  • 3 kiaušiniai
  • 80 ml pieno
  • 60 g cukraus
  • 50 g baltojo šokolado
  • 2 a. š. vanilės cukraus
  • 1 ir 1/2 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
Sirupas
  • 40 ml vandens
  • 40 g cukraus
  • 50 ml mėlynių sulčių
Baltojo šokolado putėsiai
  • 2 kiaušiniai
  • 2 tryniai
  • 10 g želatinos
  • 150 g baltojo šokolado
  • 250 ml riebios grietinėlės
  • 30 g cukraus
  • 2 a. š. vanilės cukraus
Mėlynių putėsiai
  • 150 ml mėlynių sulčių
  • 10 g želatinos
    80 g cukraus
  • 1 a. š. vanilės cukraus
  • 20 g kukurūzų krakmolo
  • 200 ml riebios grietinėlės
Papuošimui
  • mėlynių
  • 100 ml vandens
  • 3 g želatinos
  • kokoso drožlių

Biskvitas
  1. Minkštą sviestą išsukite su druska, cukrumi ir vanilės cukrumi.
  2. Įmuškite po vieną kiaušinį ir viską gerai išmaišykite.
  3. Ištirpinkite šokoladą ir supilkite į sviesto masę. Gerai išsukite.
  4. Miltus sumaišytus su kepimo milteliais pakaitomis su pienu sudėkite į tešlą ir viską gerai išmaišykite.
  5. Suverskite tešlą į sviestu išteptą torto formą (manoji 24 cm skersmens, tad biskvitas gavosi gana plonas, bet tokia ir buvo idėja) ir pašaukite į 170°C orkaitę maždaug 30 min.
  6. Nupjaukite atvėsinto biskvito viršų ir sulaistykite sirupu (vandenį su cukrumi užvirkite ir pavirę kelias minutes nukaiskite; supilkite sultis).
Baltojo šokolado putėsiai
  1. Želatiną užpilkite trupučiu vandens.
  2. Išlydykite šokoladą.
  3. Kiaušinius ir trynius kartu su cukrumi plakite virš puodo su karštu vandeniu, kad masė sušiltų, vėliau statykite į šaltą vandenį (tiesiog pripilu vandens į kriauklę), kad masė atšaltų. Plakti reikės ilgokai, kol viskas virs balsva gerai išpurenta mase.
  4. Išplakite grietinėlę beveik iki standumo.
  5. Želatiną ištirpinkite šlakelyje pagaminto sirupo, jei jo liko, arba šlakelyje mėlynių sulčių ir supilkite į kiaušinių masę. Viską gerai išmaišykite.
  6. Grietinėlę pakaitomis su ištirpintu šokoladu pilkite į kiaušinių masę ir viską gerai išmaišykite.
  7. Masę dėkite trumpam į šaldytuvą, kad pradėtų vos vos stingti ir tuomet viską suverskite ant biskvito.
  8. Dėkite formą į šaldytuvą.
Mėlynių putėsiai
  1. Želatiną išbrinkinkite šlakelyje vandens.
  2. 100 ml mėlynių sulčių užvirkite su cukrumi ir vanilės cukrumi.
  3. Likusiose mėlynių sultyse ištirpinkite krakmolą ir supilkite į verdančias sultis. Trumpai pavirę, nukaiskite.
  4. Želatiną ištirpinkite šakelyje sirupo ar mėlynių sulčių ir supilkite į užkaitintas mėlynių sultis.
  5. Dubenį statykite į šaltą vandenį ir atvėsinkite mišinį.
  6. Tuo tarpu išplakite grietinėlę ir sudėkite ją į pravėsusias mėlynių sultis. Viską išmaišykite, masę dėkite trumpam į šaldytuvą, kad pradėtų stingti.
  7. Pradėjusią stingti masę pilkite ant baltojo šokolado putėsių ir kiškit atgal į šaldytuvą.
  8. Po maždaug 10-15 min. jau galėsite puošti uogomis bei užpilkite jas pagaminta žele iš vandens ir želatinos.
  9. Kitą dieną tortą išėmę ir formos, jo šonus padabinkite kokosų drožlėmis.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.