Esu totali daržovių gerbėja. Nuo vaikystės tokia. Dar mamos ranka rašytame mano pirmųjų metų dienoraštyje galima rasti skundų, kaip sunku man sumaitinti mėsą. Pamenu, kad darželio auklėtojos irgi skųsdavosi šiuo klausimu 🙂 Kai pas močiutę kaime po talkos giminės kirsdavo kumpelius, lašinius ir kitus mėsinius skanėstus, man aukščiausia tobulybe atrodydavo bulvinės bandos, blynai, varškėtukai…
Daržovių valgius pradėjau darytis pati, kai užaugau ir teko palikti virtuvę, kurioje karaliavo mama ir sesuo. Daržovių patiekalai ir dabar iš esmės yra mano pačios reikalas, nes išgirdę “baklažanas”, “cukinija”, “paprika”, ir ne duok Dieve, “svogūnas ar morka”, vaikai suraukia savo mažas nosytes, o vyras skuba ieškotis koldūnų :))))
Avinjono baklažanų-pomidorų troškinys
- 2 baklažanai
- 6 vidutinio dydžio pomidorai
- 1-2 raudonieji svogūnai (gali būti ir įprasti)
- 3 česnako skiltelės
- 4 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 lauro lapas
- 4 švieži baziliko lapeliai arba 1 arb. š. džiovinto baziliko
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
- 1/2 arb. š. maltos raudonosios paprikos
- 60 g tarkuoto kietojo sūrio
-
Supjaustykite svogūnų smulkiais kubeliais, pomidorus didesniais.
-
Puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepinkite ant lėtos ugnies apie 5 min. Tuomet suberkite nuplautus ir nusausintus baklažanus. Maišydami kepinkite apie 3 min.
-
Sudėkite pomidorus, išspauskite česnaką, įmeskite lauro lapą, bazilikų lapelius. Pagardinkite druska, pipirais ir paprika.
-
Troškinkite apie 45 min., karts nuo karto pamaišant.
-
Paruoštą troškinį supilkite į karščiui atsparų indą, pabarstykite jo viršų sūriu ir kiškite į 200°C laipsnių orkaitę. Kepkite tol, kol sūris ištirps ir šiek tiek apskrus (apie 10 min.)
Skanaus iki mėnulio ir atgal!