Avinjono baklažanų-pomidorų troškinys

2017 m. rugpjūčio 30 d.

Rimti patiekalai Be kiaušinio Be laktozės

Esu totali daržovių gerbėja. Nuo vaikystės tokia. Dar mamos ranka rašytame mano pirmųjų metų dienoraštyje galima rasti skundų, kaip sunku man sumaitinti mėsą. Pamenu, kad darželio auklėtojos irgi skųsdavosi šiuo klausimu 🙂 Kai pas močiutę kaime po talkos giminės kirsdavo kumpelius, lašinius ir kitus mėsinius skanėstus, man aukščiausia tobulybe atrodydavo bulvinės bandos, blynai, varškėtukai…

Daržovių valgius pradėjau darytis pati, kai užaugau ir teko palikti virtuvę, kurioje karaliavo mama ir sesuo. Daržovių patiekalai ir dabar iš esmės yra mano pačios reikalas, nes išgirdę “baklažanas”, “cukinija”, “paprika”, ir ne duok Dieve, “svogūnas ar morka”, vaikai suraukia savo mažas nosytes, o vyras skuba ieškotis koldūnų :))))

Bet kadangi šiuo metu esu ilgose “atostogose”, galiu save palepinti maistu, kuris man teikia didelio džiaugsmo. Šį kartą išmėginau laba paprastą, bet vasariškai gardų Avinjono regiono baklažanų-pomidorų troškinį. Šio troškinio – La Bohémienne pavadinimu – nereikėtų painioti su jo giminaičiu, kilusiu iš Nicos – Ratatouille troškiniu. Nors La Bohémienne receptai dažnai priklauso nuo kiekvienos šeimininkės, tačiau jis paprastai gaminamas tik iš baklažanų ir pomidorų.
Baklažanus nuplauti, supjaustyti stambokais kubeliais, sudėti į rėtį ir apiberti šaukštu druskos. Išmaišyti ir palikti pastovėti apie 30 min. Rėtį pastatyti ant lėkštės, į kurį galėtų nuvarvėti išsiskyręs skystis.Tai tikras vasaros troškinys, kuris atstos pagrindinį patiekalą, tačiau gali būti patiekiamas ir kaip užkandėlė su baltos skrudintos duonos riekele. Taigi, lėkit parduotuvėn baklažanų, traukit mamos užaugintus pomidorus ir prie puodų 😉

Avinjono baklažanų-pomidorų troškinys

  • 2 baklažanai
  • 6 vidutinio dydžio pomidorai
  • 1-2 raudonieji svogūnai (gali būti ir įprasti)
  • 3 česnako skiltelės
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 lauro lapas
  • 4 švieži baziliko lapeliai arba 1 arb. š. džiovinto baziliko
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 arb. š. maltos raudonosios paprikos
  • 60 g tarkuoto kietojo sūrio

  1. Supjaustykite svogūnų smulkiais kubeliais, pomidorus didesniais.

  2. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepinkite ant lėtos ugnies apie 5 min. Tuomet suberkite nuplautus ir nusausintus baklažanus. Maišydami kepinkite apie 3 min.

  3. Sudėkite pomidorus, išspauskite česnaką, įmeskite lauro lapą, bazilikų lapelius. Pagardinkite druska, pipirais ir paprika.

  4. Troškinkite apie 45 min., karts nuo karto pamaišant.

  5. Paruoštą troškinį supilkite į karščiui atsparų indą, pabarstykite jo viršų sūriu ir kiškite į 200°C laipsnių orkaitę. Kepkite tol, kol sūris ištirps ir šiek tiek apskrus (apie 10 min.)

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.