Aviečių-šokolado putėsių tortas

2013 m. liepos 21 d.

Saldu

Seniai berašiau – buvau pakėlusi sparnus link Koso salos.  Smagu ten buvo, nepažinta žemė ir tikras olandų rojus. Bent jau vietiniai taip vadina šią salą, mat olandų turistų galybė, o dviračių turbūt tiek pat, kiek ir Nyderlandų karalystėje. Pėstieji ten jokių teisių neturi: ant šaligatvio privalai saugotis ir praleisti dviračius, o einant pėsčiųjų perėja – automobilius.


Visgi ši sala turi kuo didžiuotis: Hipokrato medis, sieros terminių šaltinių baseinai jūros pakrašty, nuostabi pakrantė, o aptarnavimas labai aukšto lygio. Jautiesi lyg būtum karalius ar karalienė. Bent jau aš taip jaučiausi ir ypatingai mano gimtadienio dieną, kai viešbučio personalas mane nustebino iš ryto rožyčių puokšte ir vaisiais į kambarį vakarop.


Tiesa, degalų kainos “kandžiojasi”, bet pakeliauti pora dienų po salą nuomotu automobiliu verta net ir tiems, kurių kelionė “viskas įskaičiuota”. Ir privaloma paragauti graikiško vyno, nors jo gamintojai, kaip vyno žinovai sakytų, vis dar ieško savo stiliaus.


Nespėjau grįžti iš graikiškojo rojaus, o namuose teko pasitikti seniai matytą labai brangų asmenį. Ir ta proga šiandien ryte namai kvepėjo tikra turkiška kava. Taip taip, tikrų tikriausia, net išvirta inde, kuriame verda turkai. Ji kitokia, nei esu įpratusi, bet visai patiko. Tad dabar teks mokytis turkišką kavą virti pačiai. Tik atsiprašau už nekokią foto, visgi rytas savo daro 🙂


Gaila, kad turkiška baklava jau vakar buvo sušlamšta. Būtų puikiai tikusi prie kavos. Beje, ji man viena gardesnių. Azerbaidžane taip pat gamina puikią. O visos kitos nublanksta prieš jas labai stipriai. Nepamirškite to, kai susiruošite keliauti į šias šalis. Taigi, kadangi baklavos neliko, o kaip tyčia vakar su mano miela sese nusiaubėm Kalvarijų turgelį, teko galvoti, ką veikti su uogom. Ir prisiminiau, kad Daiva siūlo puikų tortą su avietėm. Taip taip, ir vėl mano virtuvėje buvo atversta knyga “Kvepiantys”.


Taigi torto gamyba buvo padalinta į dvi dienas, nes visgi užima nemažai laiko, o gaminti pradėjome jau gerokai vakare. Kaip dauguma atvejų, ir šis tortas neišvengė mažyčių intervencijų, nes nupirktos avietės ant dugno buvo supelijusios – pinigai į balą. Puošybai teko naudoti šilauoges. Visgi tuo labai nepatenkintas buvo mano sūnus Emilijus, nepamiršęs man įtaigiai pastebėti, kad originaliame recepte naudojamos avietės 🙂

Taip pat atsisakiau citrinos žievelės, nes jos saldėsiuose netoleruoju, o šokoladą naudojau įvairų (pieninį, kartųjį ir tamsų). Tiesa, nenaudojau ir amareto, nes jo nebuvo namuose, bet jį pakeičiau šlakeliu aviečių sulčių. Tortas gavosi puikus, tiesiog idealiai tinkantis vėlyviems tingiems sekmadienio pusryčiams. Šokoladiniai putėsiai tiesiog tirpsta burnoje. Sakyčiau, dar vienas šios vasaros mano virtuvės atradimas.

Tiesa, gavau patarimą, kitą kartą biskvito nepjauti pusiau ir palikti jį tik pagrindui.

Patarimai
  • Naudokite smulkią želatiną, nereikės ilgai laukti, kol ji išbrinks.
  • Šiukštu neišmeskite panaudotos vanilės ankšties – iš jos galėsite pasigaminti puikų naminį vanilinį cukrų.
  • Iš nepanaudotų kiaušinių baltymų galite pagaminti Pavlovos pyragaičius.
  • Jei turėsite pora papildomų rankų maišant putėsius, bus tik lengviau 😉
  • Šokoladą lengvai išlydysite indą įstatę į karštą vandenį. Jame ir palikite, kol reikės naudoti – nesustings.


Aviečių-šokolado putėsinis tortas

24 cm

Biskvitas
  • 70 g sviesto
  • 70 g cukraus pudros
  • 4 kiaušiniai
  • 1 a. š. vanilės cukraus
  • druskos
  • 70 g šokolado
  • 50 g cukraus
  • 80 g miltų
Sirupas
  • 70 g cukraus
  • 70 ml vandens
  • 80 ml aviečių sulčių
Šokoladiniai putėsiai
  • 10 g želatinos
  • 50 g vandens
  • 200 g šokolado
  • 2 kiaušiniai
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 30 g cukraus
  • 2 a. š. vanilės cukraus
  • 350 ml grietinėlės
Aviečių putėsiai
  • 150 ml aviečių sulčių
  • 80 g cukraus
  • 1 vanilės ankštis
  • 40 g kukurūzų krakmolo
  • 10  g želatinos
  • 50 g vandens
  • 150 ml grietinėlės
Papuošimui
  • uogų
  • 100 ml vandens
  • 3 g želatinos

Biskvitas
  1. Minkštą sviestą išsukite su cukraus pudra iki balsvos masės.
  2. Atskirkite baltymus nuo trynių.
  3. Po vieną trynį dėkite į sviestą ir gerai išsukite.
  4. Suberkite vanilės cukrų ir gerai išplakite.
  5. Išlydykite šokoladą ir supilkite į sviesto masę. Gerai išsukite.
  6. Plakite baltymus po truputį berdami cukrų iki standžių putų.
  7. Pakaitomis su miltais dėkite išplaktus baltymus į sviesto masę ir gerai išmaišykite. Supilkite viską į torto formą ir kepkite 160°C orkaitėje apie 40 minučių.
  8. Leiskite atvėsti iškepusiam biskvitui, o vėliau perpjaukite jį per pusę.
Sirupas
  1. Vandenį su cukrumi užvirkite, po poros minučių nukaiskite ir supilkite aviečių sultis.
  2. Sirupu sudrėkinkite apatinį torto pagrindą.
Šokoladiniai putėsiai
  1. Želatiną užpilkite vandeniu.
  2. Išlydykite šokoladą.
  3. Kiaušinius ir trynius kartu su cukrumi plakite virš puodo su karštu vandeniu, kad masė sušiltų, vėliau statykite į šaltą vandenį (tiesiog pripilu vandens į kriauklę), kad masė atšaltų.
  4. Plakti reikės ilgokai, kol viskas virs balsva gerai išpurenta mase.
  5. Išplakite grietinėlę beveik iki standumo.
  6. Želatiną ištirpinkite šlakelyje pagaminto sirupo ir supilkite į kiaušinių masę. Viską gerai išmaišykite.
  7. Grietinėlę pakaitomis su ištirpintu šokoladu pilkite į kiaušinių masę ir viską gerai išmaišykite.
  8. Masę dėkite trumpam į šaldytuvą, kad pradėtų vos vos stingti ir tuomet viską suverskite ant apatinio lakšto.
  9. Dėkite formą į šaldytuvą ir kai putėsiai bus labiau sustingę ant jų klokite antrąjį biskvito lakštą, kurį vėl sulaistykite sirupu.
Avietiniai putėsiai
  1. Želatiną išbrinkinkite vandenyje.
  2. 100 ml aviečių sulčių užvirkite su cukrumi ir vanilės ankšties sėklytėmis.
  3. Likusiose aviečių sultyse ištirpinkite krakmolą ir supilkite į verdančias sultis. Trumpai pavirę, nukaiskite.
  4. Želatiną ištirpinkite šakelyje sirupo ar aviečių sulčių ir supilkite į aviečių sultis.
  5. Dubenį statykite į šaltą vandenį ir atvėsinkite mišinį.
  6. Tuo tarpu išplakite grietinėlę ir sudėkite ją į pravėsusias aviečių sultis. Viską išmaišykite ir masę dėkite trumpam į šaldytuvą, kad pradėtų stingti.
  7. Pradėjusią stingti masę pilkite ant viršutinio lakšto. Papuoškite turimomis uogomis ir dėkite į šaldytuvą.
  • Ant sustingusio torto užpilkite pravėsusį iš 100 ml vandens ir 3 g želatinos pagamintą tirpalą. Palikite tortą per naktį susistovėti ir mėgaukitės mėgaukitės.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.