Aną savaitę dovanų gavau du gražuolius moliūgus. Iš karto apsidžiaugiau, nes mažoji puikiai valgo košes su moliūgais, o atėjus šaltajam metų periodui gaminsiu vėl moliūgienes, bet… pradėjusi pjaustyti supratau, kad iš karto viso nesudorosim, tad dalį užšaldžiau, o iš kitos puselės nusprendžiau išvirti Kalėdomis kvepiančio moliūgų džemo.
Džemą viriau ilgai – pagal savo ne taip seniai išrastą metodą, kai pirmiausiai palaikau pusė paros su cukrumi, po to verdu ant silpnos kaitros 1-1,5 val., viską sutrinu trintuvu, atvėsinu ir dar kartą užverdu.
Tad jei turite moliūgų, o idėjų nelabai, išsivirkite apelsininio moliūgų džemo, kuris puikiai tiks tiek kasdieniniam, tiek Kalėdiniam stalui!!!
P.S. Nors recepte bus nurodyta, kad reikia 850 g moliūgo, bet jei įdėsite 900 ar visą kilogramą, lygiai kaip ir 800 g, nieko blogą nenutiks. Tiesiog tiek svėrė mano turimas gabalas 😉
Apelsininis moliūgų džemas
- 850 g moliūgo
- 450 g cukraus
- 2 apelsinai+ 1 apelsino žievelė
- 1 a. š. malto cinamono
- 5 gvazdikėliai
- Moliūgą nulupkite, supjaustykite labai mažais gabalėliais/juostelėmis.
- Užpilkite cukrumi ir palaikykite pusė paros.
- Išmaišykite, kad nusėdęs cukrus neprisviltų ir užvirkite masę. Tuomet sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min.
- Paruoškite apelsinus: nutarkuokite vieno apelsino žievelę be baltosios dalies (galite pasitelkti tarką arba daržovių skustuką). Ją kartu su apelsinais dėsite į moliūgo masę. Iš likusio apelsino išpjaustykite minkštimą, iš likusios dalies išspauskite sultis tiesiai į verdančią moliūgienę. Tą patį padarykite ir su antruoju apelsinu, tačiau jo žievelės galite ir nenaudoti.
- Susmulkinkite išpjaustytą apelsiną ir kartu su žievelėmis sudėkite į moliūgienę praėjus 20 min. nuo jos virimo.
- Vis pamaišant toliau virkite ant silpnos ugnies moliūgienę dar apie 40-60 min.
- Į virimo pabaigą suberkite maltą cinamoną ir gvazdikėlius.
- Išvirusią masę sutrinkite trintuvu ir leiskite pravėsti.
- Per tą laiką pasiruoškite stiklainėlius.
- Masę dar kartą užvirinkite (tik saugokite, kad neprisviltų) ir dar karštą išpilstykite į stiklainėlius bei sandariai uždarykite.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!