Alyvų sirupas

2020 m. birželio 21 d.

Saldu
Nors alyvos jau nužydėjo ir šį receptą bus galima panaudoti tik kitąmet, tačiau noriu, kad jo receptas pasiliktų ir mano tinklaraštyje. Recepto pati nekūriau, o visai netikėtai pamačiau pas Lindą Lomelino, kuri kuria nuostabų maisto tinklaraštį Call Me Cupcake. Ir pastaruosius keletą metų ji, būdama švedė, receptus rašo ir anglų kalba. Na, o jei jūs angliškai neskaitote, šį kartą pagelbėsiu aš.
Alyvų žydėjimo metas man visada asocijuojasi su šiluma, gyvybe ir neapsakomai gardžiu aromatu, kai norisi tik užsimerkti ir įkvėpti pilna krūtine. Ir tas jų žydėjimas lyg akimirka… Lygiai taip pat laukiu pražįstančių liepų (beje, jos jau pražydo), nes liepų kvapas birželį man lyg alyvų žydėjimo tąsa gegužę. Ir turiu prisipažinti, kad iki šio pavasario net neįtariau, kad alyvas galima naudoti maisto gamyboje, kai tuo tarpu dėl liepų žiedų net nekiltų klausimų. Todėl pamačiusi Lindos alyvų sirupo ir ledų receptus, čiupau dubenį ir išvažiavau už miesto skinti alyvų žiedų. Ne, šakų nelaužiau, skyniau tik pavienius žiedus, nes receptus būtent jų ir reikia bei jokių žalumos ir kotelių dalių. Patariu skinti kuo toliau nuo kelio, nepurkštus ir pan., nes priešingu atveju valgysite tai, ką jie bus sugėrę.
Gamyba itin paprasta ir kadangi Linda gamino sirupą keliskart, jos nuomone, daugiausiai aromato išlieka tuomet, kai alyvų žiedai užliejami šiltu (ne karštu!) sirupu. Jei jums alyvų aromatas patinka taip, kaip man, tuomet sirupas jus maloniai nustebins.

Alyvų sirupas

  • 1 1/5 puodelio alyvų žiedų
  • 235 g cukraus
  • 1 puodelis vandens
  • šlakelis citrinos sulčių
  • kelios mėlynės (spalvai, nebūtina)
  1. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  2. Mėlynių ir citrinos sulčių pagalba suteikite sirupui norimą spalvą.
  3. Alyvų žiedus gerai nuplaukite po šaltu vandeniu ir suberkite į dubenį. Kai sirupas atvės, supilkite jį ant alyvų žiedų ir palikite pastovėti kambario temperatūroje pora valandų. Po to uždenkite maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą 16-18 h.
  4. Sirupą nukoškite, gerai nuspauskite alyvų žiedus ir supilkite į sandarų indą.
  5. Šaldytuve galima laikyti keletą dienų, o jei nesuvartosite, tuomet užšaldykite indelyje.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.