Namuose jį gaminau jau keletą kartų ir, nors originalus receptas nurodo gaminti padažą su Riesling vynu, išbandžiau jį tiek su Riesling‘u, tiek su kitokios rūšies baltu vynu. Asmeniškai man labiau patiko švelnesnis, gamintas ne su Riesling vynu, mat Riesling‘as turi šiek tiek rūgštėlesnes natas savyje, todėl padažas gaunasi irgi labiau išraiškingas. Noriu tik priminti, kad vyną maistui turėtume vartoti tokį, kurį norėtumėte ir ragauti atskirai. Šalių, kuriuose ilgametės vyno tradicijos, gyventojams net nekyla toks klausimas, jiems savaime suprantama, kad maiste vartojamas toks vynas, kokį norėtųsi ragauti ir vieną. Be to, jei su šiuo patiekalu taip pat ragausite vyną, jis turėtų būti analogiškas piltam į padažą. Tokiu atveju geriausiai suskambės patiekalo ir vyno dermė.
Galiu patikinti, kad pagal šį receptą pagaminta vištiena bus sultinga, minkšta, todėl tiks ne tik šeimos pietums ar vakarienei, bet ir nustebinsite svečius. Tikrai tikrai! Mano šeimai labai patiko, o ir svečiai buvo sužavėti, kad iš pažiūros toks paprastai atrodantis patiekalas, gali savyje turėti tiek daug spalvų ir atspalvių 🙂 Tiesa, vietoje vištienos puikiai tiks ir kalakutiena, o garnyrui galite patiekti virtus ryžius arba pagal tradiciją Elzase patiekiamus Spätzle makaronus.
Kadangi ne už kalnų viena gražiausių pavasario švenčių šv. Velykos, šis patiekalas puikiai tiks šventiniam stalui. Išbandykite, nenusivilsite!
Vištiena su balto vyno padažu
- 6 vištienos krūtinėlės gabaliukai
- 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 4 česnako skiltelės
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
Padažui
- 2 svogūnai
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 400 ml balto vyno
- 2 valg. š. miltų
- 300 ml riebios grietinėlės
- 40 g šalto sviesto
- druskos
- maltų juodųjų pipirų