Vištiena su balto vyno padažu

2018 m. kovo 25 d.

Rimti patiekalai
Man patinka receptai, kurie iš esmės nereikalauja itin didelių laiko sąnaudų, o rezultatas lyg vakarieniautum prabangiame restorane. Dar praėjusiais metais atradau nuostabų burnoje tirpstantį vištienos su balto vyno padažu receptą knygoje “Prancūzijos virtuvė”.

Namuose jį gaminau jau keletą kartų ir, nors originalus receptas nurodo gaminti padažą su Riesling vynu, išbandžiau jį tiek su Riesling‘u, tiek su kitokios rūšies baltu vynu. Asmeniškai man labiau patiko švelnesnis, gamintas ne su Riesling vynu, mat Riesling‘as turi šiek tiek rūgštėlesnes natas savyje, todėl padažas gaunasi irgi labiau išraiškingas. Noriu tik priminti, kad vyną maistui turėtume vartoti tokį, kurį norėtumėte ir ragauti atskirai. Šalių, kuriuose ilgametės vyno tradicijos, gyventojams net nekyla toks klausimas, jiems savaime suprantama, kad maiste vartojamas toks vynas, kokį norėtųsi ragauti ir vieną. Be to, jei su šiuo patiekalu taip pat ragausite vyną, jis turėtų būti analogiškas piltam į padažą. Tokiu atveju geriausiai suskambės patiekalo ir vyno dermė.

Galiu patikinti, kad pagal šį receptą pagaminta vištiena bus sultinga, minkšta, todėl tiks ne tik šeimos pietums ar vakarienei, bet ir nustebinsite svečius. Tikrai tikrai! Mano šeimai labai patiko, o ir svečiai buvo sužavėti, kad iš pažiūros toks paprastai atrodantis patiekalas, gali savyje turėti tiek daug spalvų ir atspalvių 🙂 Tiesa, vietoje vištienos puikiai tiks ir kalakutiena, o garnyrui galite patiekti virtus ryžius arba pagal tradiciją Elzase patiekiamus Spätzle makaronus.

Kadangi ne už kalnų viena gražiausių pavasario švenčių šv. Velykos, šis patiekalas puikiai tiks šventiniam stalui. Išbandykite, nenusivilsite!

Vištiena su balto vyno padažu

  • 6 vištienos krūtinėlės gabaliukai
  • 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 4 česnako skiltelės
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
Padažui
  • 2 svogūnai
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 400 ml balto vyno
  • 2 valg. š. miltų
  • 300 ml riebios grietinėlės
  • 40 g šalto sviesto
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

 1. Vištienos filė sudėkite į dubenį, išspauskite česnaką, įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų, supilkite alyvuogių aliejų ir viską gerai įtrinkite. Palikite marinuotis apie 20 minučių.
2. Paruoškite padažą. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Į nedidelį puodą įpilkite padažui skirtą alyvuogių aliejų, įkaitinkite ir suberkite svogūnus. Maišydami ant nedidelės ugnies kepkite apie 5 min., kol suminkštės (neturi paruduoti). Tuomet supilkite vyną ir virkite apie 20 minučių.
3. Miltus sumaišykite su grietinėle.
4. Per sietelį nukoškite svogūnus. Skystį supilkite atgal į puodą, statykite ant ugnies ir maišydami šluotelę į jį supilkite grietinėlės-miltų mišinį. Labai gerai išmaišykite.
5. Kai padažas užvirs, maišydami į jį sudėkite po gabalėlį sviesto. Kai pažadas sutirštės, nukelkite nuo ugnies, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Padažas tiekiamas šiltas, bet galite pasiruošti iš anksto ir prieš tiekiant jį į stalą šiek tiek pakaitinti.
6. Pasimarinavusias vištienos krūtinėles lengvai apkepkite iš visų pusių įkaitintoje keptuvėje. Sudėkite į karščiui atsparų indą ir kepkite 200°C laipsnių orkaitėje apie 10-15 minučių.
7. Iškepusią vištieną supjaustykite gabalėliais, sudėkite į indą, o šaliа pastatykite padažą indelyje.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.