Antri metai Užgavėnėms gaminu blynų tortą. Ir tai ne šiaip sau tortas, o tikra Užgavėnių stalo puošmena.
Praėjusiems metams buvo pistacinių blynų su uogų pertepimu ir rikotos kremu tortas, o šiemet gimė dar vienas – Crepeville su mėtine braške ir maskarponės šantiji. Tiesa, receptų skrynelėje gyvena ir nuostabusis Japoniškas blynų tortas. Noriu dar kartą pabrėžti, kad tokį tortą galite drąsiai kepti ne tik Užgavėnėms, bet ir kitomis progomis.
Tokio torto gamybai svarbiausia gera keptuvė, aukštos kokybės produktai ir gera nuotaika. Improvizacija ne tik kad nedraudžiama, bet ir skatinama 😉 ir išduosiu dar vieną stebuklingą patarimą tiems, kuriems nesiseka užmaišyti vientisos lietinių masės: jei nepavyko išvengti gumuliukų, tiesiog griebkite į rankas blenderį ir viską gerai permaišykite. Suveiks visu 100 %.
Vanilinis Crepeville su mėtine braške ir maskarponės šantiji
Lietinių tešlai
- 4 kiaušiniai
- 60 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 250 g kvietinių miltų
- 600 ml pieno
- 10 g vanilės cukraus
- 50 g tirpinto sviesto
- žiupsnelis druskos
Braškių padažui
- 200 g braškių
- 30 g cukraus
- 10 šviežių mėtos lapelių
- 6 g kukurūzų krakmolo
- 40 g vandens
Maskarponės šantiji
- 100 g maskarponės sūrio
- 400 g riebios grietinėlės
- 70 g cukraus pudros
- 10 g vanilės cukraus
Papuošimui
- 70 g maskarponės sūrio
- 200 g riebios grietinėlės
- 27 g cukraus pudros
- 5 g vanilės cukraus
Lietiniai
1. Įmuškite kiaušinius į dubenį. Suberkite cukrų ir vanilės cukrų ir išsukite.
2. Suberkite miltus į kiaušinių masę ir išsukite.
3. Dalimis pilkite pieną ir užmaišykite vienalytę masė. Jei nesigauna, pasinaudokite patarimu, išsakytu aukščiau.
4. Supilkite į tešlą tirpintą sviestą ir viską išsukite. Palikite pastovėti 5 min.
5. Blynus kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje (papildomai kepimui riebalų nevartokite). Turėtų gautis 20-25 blynai priklausomai nuo keptuvės skersmens.
6. Atvėsinkite.
Braškių padažas (galima pasigaminti iš vakaro)
1. Jei gaminsite iš šaldytų braškių, pirmiausiai atšildykite braškes.
2. Į braškes sudėkite mėtų lapelius ir sutrinkite iki vienalytės masės. Viską supilkite į nedidelį prikaistuvį, kuriame kaitinsite padažą.
3. Kukurūzų krakmolą ištirpinkite vandenyje.
4. Kaitinkite padaža ant vidutinės ugnies ir maišydami supilkite ištirpintą krakmolą. Kaitinkite, kol padažas sutirštės (1-2 min.).
5. Padažą supilkite į indelį, uždenkite maistine plėvele ir atvėsinkite.
Maskarponės šantiji
Visus ingredientus sudėti į plakimo indą ir išplakite iki vienalytės masės. Pradžioje plakite mažu greičiu, kad ingredientai tarpusavyje susijungtų, o po to pagal poreikį iki purios masės.
Toto surinkimas
1. Tortą formuokite ant indo, kuriame ir patieksite tortą.
2. Klokite pirmąjį lietinį, krėskite ant jo 2 valgomus šaukštus kremo ir ištepkite juo visą lietinį. Užklokite kitu blynu, ant kurio taip pat tepkite kremą. Ant trečio blyno krėskite 2 valgomus šaukštus braškių padažo ir ištepkite juo visą blyną. Taip susluoksniuokite visus blynus – du sluoksniai kremo, trečias uogų. Torto sluoksniavimas baigiamas blynu.
3. Tortą apdenkite maistine plėvele ir palikite per naktį šaltai.
4. Kitą dieną dekoruokite papuošimui skirtu kremu (gaminamas pagal tą patį principą (proporcijos nurodytos recepte!), kaip ir kremas torto surinkimui) bei uogomis.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!