Kokios Užgavėnės be blynų?! Jie tiesiog privalomi. O dar geriau blynų tortas!!! Tikiu, ne vienas iš jūsų esate išbandę šį gėrį arba bent jau matę paveikslėliuose socialiniuose tinkluose.
Blynų tortu pasaulio nenustebinsiu, bet šeimą pavyko 🙂 Blynai nėra nei naujiena, nei retas svečias mano virtuvėje – beveik kiekvieną šeštadienio rytą jie puikuojasi ant pusryčių stalo. Tačiau blynų torto mūsų namuose dar nebuvo, o šiandieną kaip tik gera proga tokiam gardėsiui ant stalo atsirasti. Ir nieko jo gamyboje ypatingo, jei mokate kepti lietinius. Visa kita, kaip ir dažnai, yra fantazijos vaisius. Aš kepiau pistacinius lietinius ir pertepiau juos pistaciniu rikotos kremu bei aviečių-juodųjų serbentų tyre.
Tiesa, tortą reikėtų pagaminti iš vakaro, kad jis kiek susistovėtų ir labiau laikytų savo formą. Lietinių kepimui naudoti papildomo riebalo nebūtina, bet, jei norite, pirmam blynui galite šiek tiek patepti keptuvę aliejumi.
Tortą patariu formuoti iš karto ant indo, su kuriuo planuojate patiekti tortą, nes perkelti nuo vieno paviršiaus ant kito jį bus gan sudėtinga dėl netvirtos konstrukcijos. Ir, jei jau nebespėsite tokio torto patiekti šioms Užgavėnėms, siūlau išbandyti artimiausiu metu arba receptą pasidėti į receptų knygelę.
Užgavėnių blynų tortas
Lietiniai
- 6 kiaušiniai
- 20 g pistacijų pastos
- 250 g miltų
- 30 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 110 g sviesto
- 500 ml pieno
- žiupsnelis druskos
Aviečių-juodųjų serbentų tyrė
- 100 g aviečių
- 100 g juodųjų serbentų
- 20 g cukraus
- 5 g kukurūzų krakmolo
Pistacinis rikotos kremas
- 250 g rikotos
- 250 g riebios grietinėlės
- 50 g cukraus pudros
- 30 g pistacijų pastos
Šokoladinis kremas puošimui
- 190 g riebios grietinėlės
- 140 g juodojo šokolado
Lietiniai
-
Sviestą ištirpinkite ir atidėkite.
-
Įmuškite kiaušinius į dubenį, įberkite druskos ir cukrų, sudėkite pistacijų pastą ir viską išplakite.
-
Supilkite miltus ir gerai viską išsukite.
-
Supilkite tirpintą sviestą ir vėl viską išplakite iki vienalytės masės.
-
Supilkite pieną ir dar kartą viską išplakite. Tešla turi gautis skysta.
-
Gerai įkaitinkite keptuvę ir iškepkite lietinius.
Aviečių-juodųjų serbentų tyrė
-
Avietes, juoduosius serbentus, cukrų sudėkite į puodą ir pakaitinkite. Jei naudojate šviežias uogas, tuomet jas sutrinkite iki kaitinimo, jei šaldytas – galima sutrinti, kai kaitinant atsileis.
-
Tuomet maišant suberkite kukurūzų krakmolą ir kaitinkite, kol tyrė sutirštės.
-
Nukelkite nuo ugnies, perpilkite į kitą indą ir atvėsinkite.
Pistacinis rikotos kremas
- Visus ingredientus sudėkite į plakimui skirtą indą ir išplakite iki purios masės.
Šokoladinis kremas
-
Šokoladinį kremą gaminkite kitą dieną.
-
Grietinėlę pakaitinkite iki užvirimo ir supilkite ant susmulkinto šokolado. Šiek tiek leiskite pastovėti ir viską gerai išsukite.
-
Pastatykite šaltai, kad susistovėtų.
Torto surinkimas
-
Naudojant kepimo formos apačią apipjaukite lietinių kraštus, kad būtų lygiai gražūs (nebūtina).
-
Dėkite lietinį, tepkite nestoru sluoksniu rikotos kremo ant jo, uždėkite kitą lietinė, vėl tepkite kremu, vėl lietinis, tuomet tepkite tyrės, uždėkite lietiniu. Ir taip susluoksniuokite iki paskutinio lietinio.
-
Pridenkite tortą maistine plėvele ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
-
Kitą dieną pagaminkite šokoladinį kremą ir juo aptepkite tortą.
-
Papuoškite uogomis, morengais, cukatomis ir pan.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!