Karas Ukrainoje tęsiasi jau 20 dienų ir tai įtakoja visą pasaulį. Pasaulis pirmą kartą nusprendė netylėti matydamaы eilinę Rusijos agresiją. Lietuvos maisto tinklaraštininkai, apsijungę į projektą #produktoissukis socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram, solidarizuodamasi su Ukrainos maisto tinklaraštininkais, gamina tai, kas susiję su Ukraina.
Praėjusią savaitę gaminau ukrainietiškus varškėčius. Šią savaitę šį iššūkį interpretavau ir tai nebus patiekalas tiesiogiai susijęs su Ukrainos virtuve. Kadangi Ukrainoje žinau bent dvi gerai pasaulyje žinomas konditerijos mokyklas, nusprendžiau gaminti morkų keksiukus iš paskutinių KICA video mokymų. Tokiu būdu reiškiu palaikymą ne tik visai Ukrainai, bet ir jų konditeriams.
Originalus keksiukų receptas susideda ir morkų keksiukų, apelsinų įdaro ir vanilinio kreminio sūrio kremo. Aš šiek tiek jį pakeičiau, nes namuose buvo mandarinai. Ir, jei visai atvirai, keisčiau dar šiek tiek ir kremo sudėtį – man norėjosi šiek tiek daugiau saldumo kreme, nors medaus procentinis kiekis jame beveik atitinka šiuo metu konditerijoje vyraujančią idėją naudoti ne daugiau kaip 10% cukraus bet kokia jo forma.
Pats keksiukas gaunasi labai purus, labai minkštas, drėgnas. Galima gaminti be riešutų, jei esate jiems alergiška (-s). Maltus lazdyno riešutus galima keisti įprastais miltais, o taip pat ir kitais riešutais. Idealiausiai tiktų pekano riešutai, migdolų riešutai.
Vietoj mandarinų įdaro galite gaminti apelsinų įdarą. Gamybos eiga ta pati. Įdarą galima pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 7 dienų.
Keksiukus kepiau popierinėse formelėse, kurios laiko formą ir nėra reikalinga metalinė forma. Šios formelės yra kiek didesnės, tad gavosi 9 keksiukai. Jei kepsite įprastose formelėse, turėtų gautis 12 vnt.
Manau, kad šie keksiukai galėtų būti artėjančių Velykų šventinio stalo puošmena.
Morkų keksiukai
9 vnt. didesnių arba 12 vnt. įprastų
Mandarinų įdaras
- 20 g mandarinų žievelės
- 120 g mandarinų minkštimo
- 30 g gliukozės
- 10 g druskos
Keksiukai
- 2 kiaušiniai
- 90 g rudo cukraus
- 1 g druskos
- 40 g vynuogių kauliukų aliejaus
- 96 g miltų
- 12 g kukurūzų krakmolo
- 7 g kepimo miltelių
- 27 g lazdyno riešutų miltų
- 1 g cinamono
- 230 g tarkuotų morkų
- 40 g kapotų lazdyno riešutų
Vanilinis kreminio sūrio kremas
- 23 g medaus
- 92 g kreminio sūrio
- 210 g grietinėlės 35%
- 1/2 vanilės ankšties
Mandarinų įdaras
- Mandarinų žieveles nupjaustykite aštriu peiliuku ar daržovių skustuku taip, kad jos būtų be baltosios dalies (ji priduoda kartumo).
- Užvirkite 1 l vandens, suberkite druską ir suberkite mandarino žieveles. Virkite 10 min., nukoškite.
- Užvirkite vėl 1 l vandens be druskos, sudėkite žieveles ir dar pavirkite 10 min.
- Į prikaistuvį sudėkite paruoštas žieveles, mandarino minkštimą ir gliukozę, užvirkite ir virkite nat vidutinės ugnies apie 10 min., kol viska slengvai sutirštės.
- Sutrinkite trintuvu, atidėkite.
Keksiukai
- Orkaitę įkaitinkite iki 165°C.
- Kiaušinius su cukrumi ir druska išplakite iki purios masės.
- Supilkite vynuogių kauliukų aliejų ir išsukite.
- Dubenyje persijokite miltus, kepimo miltelius, kukurūzų krakmolą. Įmaišykite lazdyno riešutų miltus ir cinamoną.
- Į gerai išplaktus kiaušinius įmaišykite sausus ingredintus per du kartus.
- Sudėkite sutarkuotas morkas ir kapotus lazdyno riešutus. Išmaišykite.
- Padalinkite tešlą į keksiukų formeles.
- Kepkite apie 15 min. Ar iškepę, tikrinkite mediniu pagaliuku.
- Keksiukus visiškai atvėsinkite.
Vanilinis kreminio sūrio kremas
- Medų išsukite su kreminiu sūriu.
- Supilkite grietinėlę, sudėkite vanilės sėklas ir viską išplakite iki purios masės.
Surinkimas
- Keksiukuose padarykite skylutes ir įdarykite mandarinų įdaru.
- Ant viršaus suformuokite kremą.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!