Už lango dangus vis labiau ir labiau apsiniaukia, kartkartėmis pagrūmodamas ašaromis, tarp medžių įsisuka šiaurys ir tuomet norisi suktis į šiltą pledą, čiupti knygą ir puodelį karšto gėrimo. Man dar norisi kepti rudeniu kvepiančius pyragus su slyvomis, obuoliais, kriaušėmis, moliūgais…
Kadangi dabar virtuvės dėsniai atviri naujovėms, dažnai vaisiai keliauja į salotos ir antruosius patiekalus. Tai, ką šiandien čia surašysiu ir su jumis pasidalinsiu – nei nauja, nei kažkas itin stebuklingo. Sakyčiau, stabili, gera ir nesenstanti klasika. Kriaušių ir mėlyno pelėsinio sūrio salotos – mano šio rudens topas. O jeigu ir jums patinka kriaušės bei mėlynasis pelėsinis sūris, pasigaminkite ir jūs šias kvapnias, kupinas tarpusavyje persipinančių skonių salotas.
Salotoms rinkitės tvirtesnes, traškias kriaušes. Riešutus būtinai prieš tai pakepinkite, o mėlyną pelėsinį sūrį rinkitės kokį norite. Aš naudojau Memel Blue.
Kriaušių ir mėlyno pelėsinio sūrio salotos
- 2 kriaušės
- 2 a. š. medaus
- 2 valg. š. balto vyno acto
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 70 g gražgarsčių
- 100 g mėlyno pelėsinio sūrio
- 60 g graikiškų riešutų
- Medų, alyvuogių aliejų ir balto vyno actą sumaišykite.
- Kriaušes perpjaukite per pusę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Sudėkite į dubenį ir užpilkite paruoštu padažu. Išmaišykite ir palikite pastovėti.
-
Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite. Jei reikia susmulkinkite ir sudėkite į salotų dubenį.
-
Mėlyno pelėsio sūrį sukapokite nedideliais gabalėliais ir suberkite ant gražgarsčių.
-
Susmulkinkite riešutus ir juos taip pat suberkite ant gražgarsčių.
-
Sudėkite ant jau paruoštų kitų ingredientų pasimarinavusias kriaušes, šiek tiek viską išmaišykite ir užpilkite likusiu padažu.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!